All
Projects
Products
Events
Competitions

Rocafull House / Paco Oria Estudio

Rocafull House / Paco Oria Estudio

© Jose Luis Iniesta © Jose Luis Iniesta © Jose Luis Iniesta © Jose Luis Iniesta + 37

Renovation  · 
Valencia, Spain
  • Architects: Paco Oria Estudio
  • Area Area of this architecture project Area: 165.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Jose Luis Iniesta
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Caviti, DAIKIN, Pando, Thermochip, Vicente Camp SL
  • Lead Architects

    Paco Oria
  • Clients

    Carol, Romain
  • Collaborators

    Tania Magro Huertas, Amaya Martínez Marcos
More Specs Less Specs
© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta

Text description provided by the architects. It is about reviving a 100 years old house between party walls in a state of abandonment.

It is located in the Cabanyal neighborhood of Valencia. An old fisherman's quarter that expands inland from the coastline with a grid pattern. Our plot is the minimum unit in that order: rectangular, narrow and deep. And the house sticks to the street, leaving a patio at the back.

© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta
First floor plan
First floor plan
© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta

The house is unique. It retains its solid brick walls and its wooden beams. So we saw its value: a handmade execution and the quality of well-selected and manufactured materials Tradition.

The main action is to strengthen the building envelope, the horizontal structure and the decks. Undress, dismantle and reinforce are basics. So the continent is emptied and reduced to a skeleton with an open interior.

© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta

The house is for a young couple with twins. They are already living in this quarter, so they know that intrinsic aspects of the building that must be maintained. They know we need to solve the humidity issues and to promote cross ventilation. That we need the winter sun and that we will hide from the summer sun.

So, the project focuses on giving a fluid open space on the ground floor, while packing it on the first floor to include the entire requested program.

© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta
Section s1
Section s1
© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta

On ground floor we try to connect two opposite facades, from the street to the backyard, compressing its entire program aside, next to the stairs. Thus, a single open space is built and connects both exterior spaces, generating a logical visual path from the entrance to the backyard.

© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta

On first floor, the existing height is used to divide the spaces vertically. A wooden mezzanine is created to increase the surface of the bedrooms. And, as a lookout post, a terrace overlooking our own patio and the void formed by the rest of the backyards of the block is rebuilt.

© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta
Street elevation
Street elevation
© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta

The communion among clients and architect allows choosing the imperfection and apparent fragility of clay and wood. At a time when imperfect materials are questioned, those that require concentration in its production and placement, that will require maintenance; it is decided to select them as a modest but sincere response with the place, with the house itself.

The clay for the walls, for the deck slabs and roof tiles. And for the pavements, which extend outside impassive to borders. Wood for windows, furniture and blinds. And for the staircase and mezzanines.

© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta

With all this, the intervention is able to concentrate the forces in the manipulation of the house and the existing, allying itself with its memory and its way of being, with its textures and its relationship with the Mediterranean light that haunts and wraps it.

And this manipulation tries to transform the house into an improved version of itself, taken further than expected, so that it lasts another long time, hoping that the rest of the neighborhood will also do it with those same values that define it.

© Jose Luis Iniesta
© Jose Luis Iniesta

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Rocafull House / Paco Oria Estudio" [Casa Rocafull / Paco Oria Estudio] 23 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926912/rocafull-house-paco-oria-estudio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.