All
Projects
Products
Events
Competitions

Swiss Concept Clinic / Francesc Rifé Studio

Swiss Concept Clinic / Francesc Rifé Studio

© David Zarzoso © David Zarzoso © David Zarzoso © David Zarzoso + 21

Valencia, Spain
  • Architects: Francesc Rifé Studio
  • Area Area of this architecture project Area: 1743.0 ft2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: David Zarzoso
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cestita Metálica, DLM, Gilda, Varya
© David Zarzoso
© David Zarzoso

Text description provided by the architects. Mainly inspired by Eastern aesthetic and meditation, this facial surgery and dental clinic was conceived following notions of lightness and calm. A deep approach which has been achieved through very simple means: light wood to give the space a sense of calm, as well as translucent glass to capture the emotion of light.

© David Zarzoso
© David Zarzoso
© David Zarzoso
© David Zarzoso

The design is marked by an atypical waiting area placed facing the treatment rooms, in which a large bench runs longitudinally the interior facade. Each of the seating areas is framed with a composition of sliding panels that run as screens over windows to bring light inside in a soft way. Also in the privacy of each room there is a patient waiting bench.

Floor Plan
Floor Plan

At the entrance, the ash wood narrative begins and it is used throughout the entire project. As a counter background, a green painted wall further softens the interior and welcomes the clients. Panels of backlit optical glass and white walls create a translucent central core which hides the treatment rooms. The layout of doors on both sides of each room allows a circular route around the floor plan, facilitating a continuous flow of doctors and patients.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

Laboratory, sterilisation, storage cabinet, bathrooms, and consultation room line around the perimeter of the clinic and are treated as independent and quiet areas using white surfaces. The simplicity of lines of the entire project is enriched through details made in sulfurised brass applied both on the shelves and on the long door handles, all designed by the studio for this project.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Av. De Blasco Ibáñez, 26, Valencia, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Swiss Concept Clinic / Francesc Rifé Studio" [Clínica Swiss Concept / Francesc Rifé Studio] 18 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926683/swiss-concept-clinic-francesc-rife-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.