We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Image 2 of 23Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Image 3 of 23Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows, FacadeRed Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows, Brick, Handrail+ 23

  • Architect In Charge : Wenxi Li
  • Design Team : Shangliang Lin, Pengfei Lai, Hongying Wang, Yongjian Ge
  • Construction Drawing Cooperation : PAN-CHINA Group Co.Ltd Hangzhou Branch
  • City : Huzhou
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows
night view. Image © Project-ion

Text description provided by the architects. Shanchuan Township, surrounded by mountains, which is located at the southernmost tip of Anji County, Hangzhou City, China. We designed a police room at the entrance of the local central elementary school and served as the entrance node to its hot spring resort.

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Image 3 of 23
south side. Image © Project-ion

Architecture is a special kind of life. When it begins to talk to the horizon, it will gain a transcendental power. This power creates an atmosphere that is intoxicating. This time we hope to use a small building to deeply embed a high pitch in the earth movement.

master plan

Making the Mountains and Rivers Enter the Embrace
I think that when people in the building are looking at the distant mountains, their body should be in a state of being "wrapped by the earth." The human ancestors had an initial dialogue with nature in this state. So we decided to use the "vertical hole" as the first action of the design, that is, to bury a part of the architecture underground. So how much is the depth of the burial? After several simulations, it was finally set at one meter.

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Image 2 of 23
north side. Image © Project-ion
Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows
roof. Image © Project-ion

In this way, before seeing the distant mountains, people must first enter the coverage of the building, and at the same time enter the ground not so deep, to ensure that the upper body is above the ground, thus creating a spatial experience that body blends with the rolling landscape.

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows, Handrail
interior. Image © Project-ion
Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows, Handrail, Balcony
look to the mountains. Image © Project-ion

In order to realize this effect, some technical problems need to be overcome in the actual construction process. For example, large-scale excavation may cause groundwater seepage, and the structural designer adjusted the scheme to respond to the building operation with a holistic foundation.

axonometrical analysis diagram

Red, Beyond Only the Color of Red
We are always looking for a medium to make nature appear. Seeking color contrast from materials is an opportunity to achieve this. Red is an infectious color, with obvious emotional tendencies, red ceramic tiles as the roof, red steel curtain wall system as the skin, red terrazzo as the ground, the red of this series of differences makes the red transcend the color of red, which echoing the distant green hills, and the green hills are also reflected in the red architecture.

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows, Facade
west side. Image © Project-ion
Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Brick, Facade
west courtyard. Image © Project-ion

The Rhythm of the Outline
The ups and downs of the distant mountains provide the basis for the turning of the building roof. From the north side of the playground, the roof gradually enters the ground and merges into the site. From the south side of the road, the building is facing up and welcoming the passing people. This rhythm change is consistent with the context of the site as well as the hidden functional appeal.

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows, Brick, Handrail
sunken space. Image © Project-ion
Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows, Handrail
interior. Image © Project-ion
Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows
corner. Image © Project-ion

After the completion of the building, whether it is the parents who pick up the children, the friends who traveled into the mountains, or the villagers who returned from the field, they are willing to stop here. It is like a high voice, facing the sun, facing the distant mountains, playing the prelude to the happy life of the town residents.

Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS - Windows, Brick, Facade
west side. Image © Project-ion

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanchuan Village, Anji City, Zhejiang Province, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Red Note House on the Horizon / LI WENXI ARCHITECTS" 18 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926626/red-note-house-on-the-horizon-li-wenxi-architects> ISSN 0719-8884
sunken space. Image © Project-ion

地平线上的红色音符之屋 / 郦文曦建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.