We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hypocam House / Wutopia Lab

Hypocam House / Wutopia Lab

© CreatAR Images© CreatAR Images© CreatAR Images© CreatAR Images+ 40

Shanghai, China
  • Architects: Wutopia Lab
  • Area Area of this architecture project Area:  543
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  CreatAR Images
  • Chief Architect:Ting Yu
  • Project Manager:Liran Sun
  • Project Architect:Yuchen Guo
  • Lighting Consultant:Chloe Zhang
  • Construction Drawing Design:Alignment Studio
  • Construction:Shanghai Diping Building Decoration Engineering Co., Ltd.
  • City:Shanghai
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© CreatAR Images
© CreatAR Images

Text description provided by the architects. Wutopia Lab was commissioned by the client to reconstruct an old house located in the heart of Shanghai into a secret place including a courtyard, a miniature private gallery, home office and residence, given the fact that no structure was allowed to be modified

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Originally contained six families, this old house has a complex space layout with four small bathrooms and two kitchens. The housing management department stipulates that the facade, structure, room function, old mosaic tiles, old wooden floors, and trees are immutable. Restrictions do not allow architects to make a big difference in form and space, but give architects an opportunity to trace the basic elements of architecture.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Since it is not possible to change the layout, color is used as the independent and unique basic element of the design to shape the spatial texture. We use different textures and depths of black and white as a set of relationships as the main color of the house. When black and white ash is absent, the tone, line, contrast, and contrast between light and dark may be a choice to shape the space.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

We removed the unneeded doors. The closed and independent dark pattern formed by the multi-family residence turned into a richly-spaced space with a light connection because of the opening of the door. It includes a well-connected light well, a galley without a gap, and a three-open office area with a line of sight.

Courtesy of Wutopia Lab
Courtesy of Wutopia Lab

Continue the courtyard color of our previous project, House of Twilight, we use black ink to render the courtyard, and highlight the three old trees that remain. We use matte, glossy and black marble and dark gray gravel as the black for different levels. And by this point, the addition of the Japanese maple, Japanese maple and dahlia. This modern courtyard has a Chinese meaning. On the three sides of the courtyard, a tulip-like brass grille screen is placed, and the original unchangeable wall is visually separated from the courtyard as a background, and the temperament of retaining the facade is quietly rewritten.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

We regard the courtyard as part of the facade and interior space, which can be subtly change the feel of the facade and become the prelude for the interior. The miniature gallery on the first floor is the main space of the entire house, it’s in a relationship of positive and negative with the courtyard. The three spaces of the gallery are wrapped in a continuous black wall skirt, and the difference in the pattern of the wall skirt implies a functional distinction between the living space, the exhibition hall and the social space.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

After the partition walls and doors of the patio were removed, it became a light container. We used eight arched doorways with golden rims and glass walls of Klein blue, as well as the fading light to distort the scale of the site. Formed a blue labyrinth.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images

The first floor gallery used a two-meter-high black wood grain wall skirt with three different textures, as well as a beige white stucco ceiling and a grey disc multi-grinding. The second-floor office area is shaped by a glossy black wall skirt and a refurbished narrow strip of old, white walls, the most contrasting color combinations. The three-level intimate resting space is a medium-gray environment with black and white terrazzo and rough medium-gray stucco and narrow old floors combined with old furniture. The meditation room on the top is in gray, reducing the intensity of the light. So the Hypocam house finally visually showed the graininess of black and white film. The materials and colors show the difference in space and texture of the subtle layers layer by layer.

© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images
© CreatAR Images

Different from the aggressive magical realism image formed by the artistic treatment of daily forms in Wutopia Lab’s public space project, private home customization presents the retreat and subtraction of daily forms to highlight some thoughts hidden in daily life. Memories, and finally pure life. This is also a manifestation of magical realism architecture.

© CreatAR Images
© CreatAR Images

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hypocam House / Wutopia Lab" 19 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926618/hypocam-house-wutopia-lab> ISSN 0719-8884
© CreatAR Images

黑白摄影之家 / Wutopia Lab

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.