All
Projects
Products
Events
Competitions

New Hanfbach School Möglingen / mvm+starke architekten

New Hanfbach School Möglingen / mvm+starke architekten

© Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe © Roland Halbe + 22

Möglingen, Germany
  • Client

    Municipality Möglingen
  • Cooperation

    Axel Heggemann, Simon Weischer, Carlota Estaún Martínez
  • Site Supervision

    JoCarle Architekten PartGmbB (subcontractor mvm+starke)
  • Landscape Architects

    clubL94 Landschaftsarchitekten GmbH (subcontractors mvm+starke)
  • Structural Design

    wh-p GmbH
  • Technical Planning

    TGA EGS Ingenieurgesellschaft mbH
  • Kitchen Planning

    Henne Ingenieurbüro für Großküchenplanung
  • Consulting Engineer Building Physics

    Gutbrod Bau Physiks GBP, Ingenieurbüro GmbH
  • Consulting Engineer Fire Protection

    BENZ Brandschutzingenieursgesellschaft GmbH & Co KG
More Specs Less Specs
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Text description provided by the architects. New Hanfbach School Möglingen
The Hanfbach as a community school and the Furtbach as a special school form the school campus on the eastern edge of the community of Möglingen, rounded off by numerous outdoor sports facilities. The community of Möglingen pursued the goal of further developing the Hanfbach school in cooperation with the Furtbach school into an educational, sports and cultural location by adding classrooms, common rooms, and a community library.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Guiding idea
The elimination of the previously centrally located main building and the desire to avoid outsourcing the use of this building during the construction period is answered with a volume "around" the main building. The demolition of the main building is seen as an opportunity to implement the overriding central idea of the design. The creation of a common center that connects the surrounding existing structures both internally and externally growing into a space for identification and communication for pupils, teachers, and citizens.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Urban planning, architecture, open space
The new building is staggered along the northern boundary of the schoolyard, so that it faces the public area towards Hanfbachstreet with access to the district library. On the other hand, it also forms a spatial but permeable closure to the northern sports ground. Coming from the Hanfbachstreet, the tree-lined forecourt for the library and the access to the actual school grounds form the prelude.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section
Section

The open-air area in front of the school canteen is lined by a generous open staircase, which takes in the height difference from west to east. This area is spatially limited in the south by the music pavilion and in the east by a tree grove. Behind it the common schoolyard opens up to a large action and movement area, also connected to the northern part of the property through an  canopy roof. The ground floor of the new building is kept transparent in many areas, so that outside and inside, optically and spatially, merge into each other through generous opening possibilities.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Space program, function, development
The organisation of the structures of the new building complex is oriented towards the interrelations and requirements of the respective uses. Two wings of the new building, the two-storey building A and the three-story building B are distinguished. Communal school areas are located on the western part of the ground floor of wing A, while the library is located on the northern east side of the building, completely facing away from the schoolyard. The foyer of the library opens to the forecourt on Hanfbachstreet. The foyer of the school and the school canteen, open to its own outdoor area and to the common centre.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

On the southern side, the administration area is located next to the school foyer and the transition to building B. The upper floor can be reached directly from the entrance area of the school as well as via the staircase at the administration. Special classrooms for art, scientific experiments and teacher areas are located on the upper floor. The general classrooms are given a "separate house" in the form of building B.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Each floor of the three-story building forms an independent learning house with a marketplace, cloakrooms, toilet facilities, and a teacher base. There are two input rooms for the lessons, each the size of a standard class for up to 28 pupils. These are supplemented by two large learning rooms with individual learning places for pupils. The primary level is located on the ground floor, while secondary levels take place on the two upper floors.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hanfbachstraße 34, 71696 Möglingen, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Hanfbach School Möglingen / mvm+starke architekten" 18 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926596/new-hanfbach-school-moglingen-mvm-plus-starke-architekten/> ISSN 0719-8884
© Roland Halbe

新汉夫巴赫学校 / mvm+starke architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.