All
Projects
Products
Events
Competitions

Space Needle Renovation / Olson Kundig

Space Needle Renovation / Olson Kundig
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

© Hufton + Crow © Hufton + Crow © Hufton + Crow © Hufton + Crow + 23

  • Design Team

    Alan Maskin, Design Principal; Blair Payson, AIA, LEED® AP, Project Architect; Marlene Chen, AIA, LEED® AP, Crystal Coleman, LEED® AP, Alex Fritz, Julia Khorsand, Hayden Robinson, Naomi Mason, IIDA, LEED® AP, Laina Navarro, Architecture and Interiors Team
  • Engineering

    Olson Kundig, Front, Fives Lund, Arup and Magnusson Klemencic Associates (MKA)
  • Construction

    Seneca Group, Hoffman Construction Company, Herzog Glass and Breedt Production Tooling & Design
More Specs Less Specs
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Text description provided by the architects. Olson Kundig has unveiled the Century Project, a sensitive renovation of Seattle’s iconic Space Needle overseen by Alan Maskin, Design Principle of the firm. Maskin’s design is, in all ways, about expanding views. Removing walls, barriers and floors and replacing them with structural glass created a dramatically updated visitor experience.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

With 196% more glass than before, Maskin’s new design gives the Space Needle’s 1.3 million annual visitors a physical and emotional experience defined by awe-inspiring views of Puget Sound, the city of Seattle and the Space Needle itself. The new, multi-level tower features “The Loupe” – the world’s first and only revolving glass floor. Visitors to “The Loupe” can walk, stand or sit on the glass floor suspended 500 feet above the city, taking in never-before-seen views of the Space Needle’s exterior structure and elevators.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

The new kinetic mechanism powering the floor’s rotation is also visible for the first time, continuing Olson Kundig’s legacy of revealing the inherent beauty of kinetic systems. Higher up, at the 520-foot level, visitors will step off elevators to be greeted by a completely unobstructed panorama. Maskin’s design expands views in all directions with new glass doors and seamless floor-to-ceiling glass panels.

Exploded Axonometry Diagram
Exploded Axonometry Diagram

Outside, the wire caging and partial walls on the observation deck have been replaced with 11-by-7-foot structural glass barriers with integral glass benches. These “Skyrisers” allow guests to slide back against the glass panels to experience the feeling of floating above the city. With no walls, seams or mullions between each glass panel, guests can now enjoy uninterrupted views of the city and beyond.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

A new grand staircase connects the upper and lower levels via an open circular stairway cantilevered out from the Space Needle’s core. At the base of the curved steel-and-glass stairway is “The Oculus”, a 19- by-11-foot piece of floored glass that reveals the Space Needle’s superstructure for the first time, as well as the elevators and their ascending and descending counterweights.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

While the landmarked Space Needle appears materially unchanged from the outside, updated building systems and the dramatically enhanced visitor experience bring the Space Needle into the future, preserving its legacy for generations to come. The project is targeting LEED® Gold for Commercial Interiors certification and is currently open to the public.

© Hufton + Crow
© Hufton + Crow

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 400 Broad St, Seattle, WA 98109, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Space Needle Renovation / Olson Kundig" 16 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926532/space-needle-renovation-olson-kundig/> ISSN 0719-8884
© Hufton + Crow

西雅图标志性“太空针塔”改造 / Olson Kundig

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.