We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pitanga House / Estúdio BRA

Pitanga House / Estúdio BRA
Cortesia de Federico Cairoli
Cortesia de Federico Cairoli

Cortesia de Federico CairoliCortesia de Federico CairoliCortesia de Federico CairoliCortesia de Federico Cairoli+ 46

  • Architects: Estúdio BRA
  • Area Area of this architecture project Area:  328
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Polytec, REKA, Aquaproof, Deca, Docol, GeoPro, Gutierez Esquadrias, Linha Metro
  • Lead Architects: Rodrigo Maçonilio, André Di Gregório
  • Design Team:Beatriz Rocha, Lorran Siqueira, Marcella Cruz, Julia Lazcano
  • Engineering:Estrutec Engenharia
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
Cortesia de Federico Cairoli
Cortesia de Federico Cairoli

Text description provided by the architects. House for a Relaxing life. The Pitanga House was designed for a family who decided to move from one of the busiest neighborhoods in the city of Sao Paulo to live in Santa Isabel, a city about 55km from the capital. The plot is in an environmental reserve, which makes the native vegetation appear abundantly. This oriented the most important visuals of the house to the denser part of the forest but that did not harm any visual of the house because on all sides of the 800 sqm plot you can see large trees.

Cortesia de Federico Cairoli
Cortesia de Federico Cairoli
Ground Floor
Ground Floor
Cortesia de Federico Cairoli
Cortesia de Federico Cairoli

The house is divided between three levels. At the upper floor we find the bedrooms and a small office. The kitchen, barbecue, laundry room, living room and a suite are located at the groundfloor sharing space with the trees. The whole ground floor has large glass sheets that close (or open) the living and dining room and thereby control their integration with the leisure area and pool are on the same level.

Cortesia de Federico Cairoli
Cortesia de Federico Cairoli
Section BB
Section BB
Cortesia de Federico Cairoli
Cortesia de Federico Cairoli

At the lowest level thre is a volume of concrete embedded in the natural profile of the lot, in this part we have an office for the couple who can now work from home, a garden and a garden, a space for the care of the dogs of the house [two English shepherds and a mutt dog] plus a room for the pool machinery. Access to these areas is by a prefabricated concrete helical staircase, which creates a path and kind of displacement, even within the lot, to register that the couple is leaving for work. Even if this 'going to office' only means leaving the main volume behind. The concrete structure makes the house look like a stone in the middle of the trees and aims to make a smooth transition between the natural and the built by the human hand.

Cortesia de Federico Cairoli
Cortesia de Federico Cairoli

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pitanga House / Estúdio BRA" [Casa Pitanga / Estúdio BRA] 27 Mar 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925525/pitanga-house-estudio-bra> ISSN 0719-8884
Cortesia de Federico Cairoli

巴西皮坦加住宅 / Estúdio BRA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.