All
Projects
Products
Events
Competitions

Villa Marie House / Superfuturegroup

Villa Marie House / Superfuturegroup

© Simon Oberhofer © Simon Oberhofer © Simon Oberhofer © Simon Oberhofer + 21

Kremsmünster, Austria
  • Architects: Superfuturegroup
  • Area Area of this architecture project Area: 346.2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Simon Oberhofer
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Dana, Eternit, Faszino, Hoxter, Josko, Jotun, Molto Luce, Ragno, Trappa, ZMP
© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

Text description provided by the architects. Villa Marie is situated on a south orientated slope in the alpine foothill region of Upper Austria, which is characterized by soft hills and splendid views to the alps. The design focuses on two aspects, a bungalow concept organizes all rooms on one level around a central living area and the west orientated veranda terrace. The generous veranda connects the main living room with the garden and provides a covered, outdoor social area. A big void flood plenty of natural light into the house and separates the veranda into two covered areas.

© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
Axonometry Prefabrication
Axonometry Prefabrication

A huge sliding door opens the main living space to the outside space linking the interiors to the exteriors. Three functional volumes define a central living area, which is extendable with two additional rooms. The arrangement of the volumes creates an open spatial continuum, which has no doors visible from the main living room. Cutouts in the surfaces provide views through the spaces connecting them to each other and the surrounding.

© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

The three volumes also incorporate other programs in the house including the kitchen area in one volume, the fireplace and seating area in another, and cabinets and storage space in the third. The wooden bungalow touches the ground on the north and opens up an entrance and service level in the basement. The wooden construction is fully prefabricated and assembled on-site, making it a more sustainable and efficient in the construction process.

© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

Lightwood, as main material of floor and ceiling, defines the atmosphere in the house and is contrasted by dark-colored wood and fiber cement boards for the façade. The villa´s open and light interiors are further highlighted by the material palette. A wooden flooring and matching ceiling make the rooms seem illuminated and vast.

© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

The functional volumes that separate the central living area are a darker wood, highlighting their unique purpose in the space. All the materials, textures, colors and the open layout enable the bungalow to become a versatile yet highly efficient living space.

© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Villa Marie House / Superfuturegroup" 27 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925515/villa-marie-house-superfuturegroup/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.