All
Projects
Products
Events
Competitions

The Albert Schweitzer Community Centre / mobile architectural office

The Albert Schweitzer Community Centre / mobile architectural office

© Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement © Cyrille Lallement + 55

Dammarie-les-Lys, France
  • Clients

    Ville de Dammarie-les-Lys
  • Engineering

    CETAB
  • Landscape

    Rémi Algis
More Specs Less Specs
© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

Text description provided by the architects. A makeover for the Albert Schweitzer Community Centre in Dammarie-les-Lys
The town of Dammarie-les-Lys (Seine-et-Marne) is organized around three main interlinking spaces: the Lys plain, the historic town center and the park surrounding the Abbey. The Albert Schweitzer community center is located in the heart of the Lys plain, in a neighborhood made up of several thousand housing units built in the 1970s and known, at the time, as an «urban center». Built at the foot of two of the highest tower blocks, in front of the 8th May 1945 square, the facility is the centerpiece of the neighborhood and plays a vital urban and landscaping rôle within it.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement
Demolition Plans
Demolition Plans
© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

However, despite being an important community space and a defining element of the townscape, it was never perceived as inviting public space. The facades, concealed behind unkempt vegetation and metal trellised paneling which significantly reduced any incoming light to the building, were closed off and not visible from public space. The challenge of refurbishing/expanding the Albert Schweitzer community center, as well as dealing with its immediate surroundings, was to provide the neighborhood with a dynamic image of its own renewal.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

The Albert Schweitzer community center has a multimedia library, an associations’ hub, an administrative hub as well as a medical and psychological health centre (with a maternal and child protection unit) to which an early childhood space has been added. In order to modernize the whole block, the architects decided to renovate access to the facility by creating three distinct entrances. The entrances to the multimedia library and the associations’ hub are now linked together by a big forecourt, that runs alongside the 8th of May Square. The project also includes a big communal outside seating area, a leisure garden, an urban gardening space and an orchard maintained by the associations’ hub. The facility is no longer hidden among the neighbouring buildings, now it projects a positive image.

© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement
General Illustration
General Illustration
© Cyrille Lallement
© Cyrille Lallement

The facades are adorned with a glass and metal skin – brushed stainless steel and rusted metal – that winds around the building like a ribbon. The unity of the materials gives the whole a strong presence that fits in harmoniously with the urban and landscaping context all the while improving the building’s thermal performance. This homogeneous ribbon is highlighted by and seen through plants in the foreground spread out around the whole block which provides onlookers with several ways of taking in the facility depending on the positioning, the light at different times of day or seasons, the geography of the site and the viewpoints. The replacement of ground-cover plants by an accessible lawn dotted with high stem trees frames the views and contributes to opening up the Albert Schweitzer community center to the rest of the town.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Rue du 8 Mai 1945, 77350 Dammarie-les-Lys, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Albert Schweitzer Community Centre / mobile architectural office" 26 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925346/the-albert-schweitzer-community-centre-mobile-architectural-office/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.