All
Projects
Products
Events
Competitions

IOK Headquarters / HUB

IOK Headquarters / HUB

© Ilse Liekens © Ilse Liekens © Ilse Liekens © Ilse Liekens + 16

  • Architects: HUB
  • Area Area of this architecture project Area: 4800.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014
  • Photographs Photographs: Ilse Liekens
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Desso, Helio Screen
  • Clients

    Van Roey nv.
  • Collaborators

    Bureau bouwtechniek, Archiles, Forte, Technum
More Specs Less Specs
© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

Text description provided by the architects. The construction of a new head office for the Intercommunity Development Company for the Kempen is part of a master plan for the development of an office and business park at the front of a future science park which borders the ring road around Geel. The master plan is structured around an ensemble of simple buildings that are nonetheless rich in character.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

The specific formal ratios and mutual positioning of these buildings generate a spatial transition from a vertical and dense construction at the intersection of the ring – the main access route to the city center – and a horizontal construction adjacent to the agrarian landscape which surrounds the city of Geel.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ilse Liekens
© Ilse Liekens
© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

The new head office adopts a prominent position on the site. It is a simple volume with a central core, around which is situated an extremely flexible layout. On the ground floor – where the reception and meeting room are located – protruding elements form a seam for the building which anchor it in the immediate environment.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens
Section
Section
© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

The building is designed in accordance with high sustainability targets. It is a low-energy building (E48) which satisfies the required comfort norms thanks to its high insulation levels, minimal perforation, and concrete core activation. The choice of all materials – and their finishing – is also in line with this overall ambition. The façade is constructed as a modular shell of prefabricated, wooden construction elements, finished with wooden siding.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

The rhythm of the wooden elements emphasizes the internal modularisation of the building and breaks the otherwise very generic rhythm of the window openings. The resulting elegant rhythm of the façade, in combination with the choice of materials and the robust detailing, is a translation of the link between a commercial program in an almost rural environment.

© Ilse Liekens
© Ilse Liekens

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Antwerpseweg, 2440 Geel, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "IOK Headquarters / HUB" 25 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925215/iok-headquarters-hub/> ISSN 0719-8884
© Ilse Liekens

IOK 总部办公,预制木构件应用 / HUB

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.