We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Miss Hai’s Rose Cake / WUXU Architect

Miss Hai’s Rose Cake / WUXU Architect

© LuluxiBack Hall (Beverage Area). Image © LuluxiShow Stage at Back Hall. Image © Luluxi© Luluxi+ 30

  • Interior Designers: WUXU Architect
  • Area Area of this architecture project Area:  120
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Luluxi
The Front Hall (Cashier Area for Miss Hai’s Cake). Image © Luluxi
The Front Hall (Cashier Area for Miss Hai’s Cake). Image © Luluxi

“love letters delivered by taste buds” is the cultural concept underlying all offerings from Miss Hai’s Cake. Each cake from Miss Hai’s is accompanied with an exclusively designed love letter. Love needs media, Miss Hai’s Cake could be the perfect one, as memories of taste and love are both irreplaceable.

“Hello, Nan Luo !” is the late evolution of Miss Hai’s Cake’s business model. The idea intends to create a “bazar”, where the customers could indulge their sense of taste with a variety of offerings: rose cake that could refresh your love memories, “Huo Shao Yun” rice noodles and the shop’s signature cool drinks.

© Luluxi
© Luluxi

The shop is located deep in an old lane, however, its business is blooming all the year, thanks to the commercial environment of Nan Luo. The architect needs to balance the dynamic and tranquility of the surroundings. The design intend to retain the ancient taste while enhance shopping experience. As to interior space, different functional areas shall interact in perfect harmony, yet with clear identity. And the design aims to highlight the cultural heritage and in the meantime inject new “life” in to the building.

© Luluxi
© Luluxi
Back Hall (Beverage Area). Image © Luluxi
Back Hall (Beverage Area). Image © Luluxi

Structure before renovation: two floors, low floor height at each level, low utilization of space; 

New elements are required to contrast with the antique exterior of the building and its surroundings, so as to create new life and “memories of the taste of love”, which features Miss Hai’s Cake. Inspired by this, ancient Roman arch is deployed to separate the space into different functional areas, since arch is seen as witness of the “memories of love”, as it is often used in wedding ceremony. The entrance is formed by an arch shaped door header made of gray colored steel and a folding door, which can meet different needs through northern seasons. 

After renovation
After renovation

When you step into the door, you see arch corridors at the end of front hall and double pitch roof over head, here, the best representation of western architecture collides with its Chinese counterpart. The pink paint on the upper wall blends with the time tamed wood color from roof, and complements well with the white marble color at the lower wall. All elements create a soft, pure, warm, attractive, and healing atmosphere. And they co-exists naturally, despite the obvious differences.

Back Hall (Beverage Area). Image © Luluxi
Back Hall (Beverage Area). Image © Luluxi

The dual arch corridors hide the back hall from front hall, which clearly distinguishes the shop from bazars with open space. The dual arch creates a partly hidden partly visible view of the space, makes the transition from front hall to back hall mysterious, arouses curiosity of customers to explore further into the rear.

Back Hall (Beverage Area). Image © Luluxi
Back Hall (Beverage Area). Image © Luluxi

Before setting feet into the arch corridor, customer could see the beverage area and “Huo Shao Yun” sign in the back hall through the arch. It is so inviting for customers in the front hall when they view the back hall partly, and they will subconsciously decide to continue the tour. 

Show Stage at Back Hall. Image © Luluxi
Show Stage at Back Hall. Image © Luluxi

Going through the turning arch corridor, lighting projected from ceiling shines up the space, as if you enter into a completely new place, secluded and entertaining. Originally, there is height difference in the floor, which seems to be a disadvantage. However, we turned the floor into two sections connected by a slope, to distinguish the space naturally and weaken the height difference. The stair cases at the end of the back hall create different elevations of the space and form a natural show stage, which could be used to display flowers or souvenir. So as the saying goes, the back hall is really “a hidden but beautiful spot in the bustling street”. Therefore, in some case, design is not only to meet needs, but also create more value out of space.

Show Stage at Back Hall. Image © Luluxi
Show Stage at Back Hall. Image © Luluxi

In the back hall, all functional areas meet together under a mega arch roof. Different functions need their own space and has their own business attributes. Separation of space is achieved by different floor and wall materials. At the end of the hall, floor and wall are made by hand made grey colored bricks, to emphasize the unadorned Yun Nan character of “Huo Shao Yun” rice noddle. The stairs and the walls behind are finished with wooden flooring, which set boundary for the front hall and back hall in a natural and pleasant way. Pink, grey and wood color woven in the space, creates another visual language.

© Luluxi
© Luluxi

Achieve diversified functions without physically splitting space, this is exactly the balance and mixture we pursue.

© Luluxi
© Luluxi

Each taste could recall its unique memories. Sour, sweet or spicy… every taste has its own story. Regardless where you are from, we hope, “You” and “Me” could meet among the madding crowd and befriend with the world through delicacy.

© Luluxi
© Luluxi

Finally, when you stand in front the sign “Hello, Nan Luo!”, you feel as if the antique roofs, the pink walls and the green plants are all speaking to you, saying good bye to the past and hello to the future.

© Luluxi
© Luluxi

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:117 Main Street, Nanluogu Lane, Dongcheng District, Beijing, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Miss Hai’s Rose Cake / WUXU Architect" 23 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925134/miss-hais-rose-cake-wuxu-architect> ISSN 0719-8884
Front View of the shop. Image © Luluxi

海小姐玫瑰饼(南锣店) / 无序建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.