All
Projects
Products
Events
Competitions

House Along a Wall / fala

House Along a Wall / fala
© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

© Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro © Ricardo Loureiro + 8

Renovation  · 
Porto, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project fala
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Project Team

    Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Costanza Favero, Ana Lima, Lera Samovich, Joana Sendas, Paulo Sousa
  • Landscape

    Pomo
  • Contractor

    Civiflanco lda
More Specs Less Specs
© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

Text description provided by the architects. The program for a former garage of a housing block was kept in limbo: maybe an apartment, a shop, a cafe or an art gallery.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

A freely curved wall solves the existing spatial inconsistencies and creates one long continuous room connecting the street with the garden. The main living area and a set of potential secondary programs are separated by the wavy white surface and light flows freely through the living gallery.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The old metal gate is replaced with a set of strict hammered glass panels. A circle of black marble, which is a both a door handle and a mailbox, marks the entrance and addresses the city.

Scheme
Scheme

The back façade is completely open, defining a composition of isolated elements: a sliding window, a blue concrete freestanding column, a final circle of black marble. The backyard has a seamless perimeter of rough white walls, a terrace and a calm garden.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

The materiality of the project is light and abstract. The space is defined through the geometry of the terrazzo floor pattern and a number of carefully placed elements. The white-blue triangulated terrazzo pattern follows the curved wall, allowing the living area to maintain a certain unity and coherence. The flying kitchen counter, three green doors and the circular opening imply possible usages while suggesting also a certain complexity. The garage, that could still work as such, became an uncertain spatial experience.

© Ricardo Loureiro
© Ricardo Loureiro

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Porto, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House Along a Wall / fala" 02 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924984/house-along-a-wall-fala/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.