All
Projects
Products
Events
Competitions

Bocaina Refuge / Bruschini Arquitetura

Bocaina Refuge / Bruschini Arquitetura

© Marco Antonio © Marco Antonio © Marco Antonio © Marco Antonio + 24

São José do Barreiro, Brazil
  • Architects Authors of this architecture project Bruschini Arquitetura
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    AIE esquadrias, Atelier Leopardi, Carpintería, Estúdio Bola, Ilunato, Sauna Finlandesa, Zanchet, victorello
  • Lead Architects

    Fabio Bruschini, Chrissie Maki, Vanessa Macorin, Lenita Sena
  • Engineering

    Alan Dias e Carpinteria Estruturas de Madeira
  • Consultants

    Alan Dias, Miriam Inoue, Carpinteria Estruturas de Madeira
More Specs Less Specs
© Marco Antonio
© Marco Antonio

Text description provided by the architects. Located in a prime spot of the Serra da Bocaina, the Bocaina Refuge is a house completely built with structure systems based on wood: mass timber and wood frame. Besides the concrete slab, which supports the house, and the piles that bears the wood pillars, the whole project is built with pine wood.

© Marco Antonio
© Marco Antonio

This solution was adopted due to sustainability issues and, also, almost mandatorily given the location and its access. Every element was prefabricated and already arrived numbered in batch for the further assembly, like a huge puzzle. With this procedure, time and energy were saved, and the dust generation was also reduced.

© Marco Antonio
© Marco Antonio
Plan
Plan
© Marco Antonio
© Marco Antonio

The project is composed by 3 bulks, that were denominated as “full” and “empty” bulks. The two “full” bulks, at the extremities, lower and more private, host the suites. The region is very cold and with strong winds, therefore, the bedrooms had to be considerable protected, with smaller windows and lower ceiling height, promoting cosiness and thermal comfort.

© Marco Antonio
© Marco Antonio
Sections
Sections
© Marco Antonio
© Marco Antonio

The “empty” and central bulk of the house hosts the whole social area of the refuge and should be fully transparent and integrated with the view and the nature. Living room, TV room and kitchen have the ceiling height higher and the wood structure exposed. Large glass panels divide the inside and the outside, integrating or not the great cantilevered deck and enhancing the Serra da Bocaina and Serra da Mantiqueira view, in the background of the landscape.

© Marco Antonio
© Marco Antonio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Bocaina Refuge / Bruschini Arquitetura" [Refúgio Bocaina / Bruschini Arquitetura] 13 Sep 2019. ArchDaily. (Trans. Peixoto Almeida, Amanda) Accessed . <https://www.archdaily.com/924757/bocaina-refuge-bruschini-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.