All
Projects
Products
Events
Competitions

BT House / Estudio Jorgelina Tortorici Arq.

BT House / Estudio Jorgelina Tortorici Arq.

© Alejandro Peral © Alejandro Peral © Alejandro Peral © Alejandro Peral + 37

Houses  · 
Adrogué, Argentina
  • Architects Authors of this architecture project Estudio Jorgelina Tortorici Arq.
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Barugel, Carpeal, Dekton, Hansgrohe, Silestone
  • Lead Architect

    Nicolas Lanza, Jorgelina Tortorici
More Specs Less Specs
© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

Text description provided by the architects. This 450m2 house is located in a corner lot, in a closed neighborhood of the city of Adrogué, in Buenos Aires. In the form of an “L” the house embraces the central garden from the outside towards the inside. To one side, an almost blind façade of rough concrete, in relation to the main access street of the neighborhood, closes to the traffic and to the exterior views. Towards the other street, a cul-de-sac, almost without traffic or neighbors, the facade becomes more transparent and permeable. The interior-exterior continuity, a subject that we wanted to focus on, was achieved through facades that open, slide or are perforated generating different filters that sift the light, control the visuals and give different depths and movement to this house.

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral
Ground floor plan
Ground floor plan
© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

The arrival at a house is always an opportunity to "celebrate the access". In this case, with two “tropical” courtyards, a hall is caught between these two gaps articulating as well as separating the living area from the sleeping area. Both provide light and vegetation, freshness ... melting the interior space with the exterior. The sleeping area required to sit on an almost blind block, in direct contact with the land, at level. A metal "skin" made out of microperforated sheet metal shutters serve as sun protection while closing the entire facade as a security system. In the daily use area - the living quarters area – the house raises half a level to bury the service area, garage, and gain longer visuals towards the garden. In this way, the site slopes down and away from this part of the house towards a pool and terraced gardens.

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral
Section B
Section B
© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

Noble materials, with their own texture and color, their own brightness, transparency, give a neutral palette that accompanies all the custom-designed furnishings created entirely by the firm. An independent reinforced concrete structure combined with metal columns, is the perfect ally to separate the structure from the enclosures and achieve the large overhang that covers the gallery blurring the line that separates the living-dining room from the outside, offering a smooth continuity towards the garden.

© Alejandro Peral
© Alejandro Peral

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "BT House / Estudio Jorgelina Tortorici Arq." [Casa BT / Estudio Jorgelina Tortorici Arq.] 18 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924735/bt-house-estudio-jorgelina-tortorici/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.