All
Projects
Products
Events
Competitions

SML Headquarters / Some Place Studio

SML Headquarters / Some Place Studio
© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

Courtesy of Some Place Studio © Simon Oberhofer © Simon Oberhofer © Simon Oberhofer + 22

  • Architects Authors of this architecture project Some Place Studio
  • Area Area of this architecture project
    5880.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Lead Architects

    Some Place Studio (Bika Rebek, Daniel Prost)
  • Photographs

  • Team Some Place Studio

    Georgios Albanis, Noemi Polo, Viki Sandor, Matt Choot, Klemens Sitzmann, Pam Anantrungroj, Tim Daniel Battelino
  • Executing Architects

    Benesch Stögmüller Architekten
More Specs Less Specs
© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

Text description provided by the architects. At the heart of the project sits a light-flooded atrium surrounded by private offices. The atrium is bisected by a sculptural stair, connecting the levels and creating a social condenser. To amplify the connection between levels, the floorplates are changing their outlines, producing overhangs, balconies and unexpected vistas. The offices' spaces are designed to be equitable and provide all employees with large windows, providing natural light and ventilation. A typical office holds 2-4 employees and has direct access to the central courtyard on one side and a window on the other.

© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

Printers and cafeterias are placed strategically to foster encounters and creates zones for casual meetings. On the north side, a circular space becomes a multifunctional space, only divided by a move-able curtain. A kitchen, printer island and circular lunch/meeting room table allow for various uses. The lobby space at the bottom greets visitors with a round desk and a cafe in the back area. The staff cafeteria is also located on the ground floor, offering lunch for all workers from the entire factory.

Courtesy of Some Place Studio
Courtesy of Some Place Studio

Courtesy of Some Place Studio
Courtesy of Some Place Studio

Through a small cut in the floorplate, visitors enter the ‘market’, the large plaza at the first floor which is also the bottom of the atrium, that becomes the starting point to access a large conference hall, meeting rooms, individual offices or the factory floors. The facade is designed to allow for maximum flexibility on the interior and the equitable office structure, where all offices have similar window sizes. Through a repetitive vertical fin system, the facade is structured to be simple and minimalist, with only one moment interrupting the repetitive system. The rotund encounter spaces become visible on the outside, through a pane of rounded glass.

Courtesy of Some Place Studio
Courtesy of Some Place Studio

The ceiling lights, visible from the outside, suggest a cylindrical shape, rotating on the interior of the otherwise opaque building exterior. The landscaping is picking up the rotational theme in a series of wooden platforms designed for the summer months, where employees can sit outside for lunch or coffee breaks. The architectural language takes cues from the machines that the company is building, creating moments suggesting rotating cylindrical shapes and repetitive machinic movements. Combining a metallic, cold color palette, clear cut and precise corners with cylindrical and rotational shapes creates a building in itself reminiscent of a large machine.

© Simon Oberhofer
© Simon Oberhofer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 4846 Redlham, Austria

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SML Headquarters / Some Place Studio" 18 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924713/sml-headquarters-some-place-studio/> ISSN 0719-8884
© Simon Oberhofer

SML 奥地利总部 / Some Place Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.