All
Projects
Products
Events
Competitions

CAF Headquarters / LAPS Arquitectos

CAF Headquarters / LAPS Arquitectos

© Javier Agustín Rojas © Javier Agustín Rojas © Javier Agustín Rojas © Javier Agustín Rojas + 41

Renovation  · 
Montevideo, Uruguay
  • Architects Authors of this architecture project LAPS Arquitectos
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Ascénder, Autodesk, Frezza, Hunter Douglas, Louis Poulsen
  • Lead Architects

    Carlos Labat, Pierino Porta, Nicolás Scioscia, Fernando Romero
  • Design Team

    Carlos Labat, Pierino Porta, Nicolás Scioscia, Fernando Romero
More Specs Less Specs
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

“Sede CAF Región Sur” is the result of a national architecture competition promoted by the Development Bank of Latin-American and sponsored by the local government of Montevideo in 2012.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

By terms and conditions of the contest, a mix-used program building was required, in the historic city center of Montevideo - the “Old City”- a sector full of history and strong urban symbols, next to the limit with the “New Expanded City”.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
Site plan
Site plan
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

The Bank headquarters, a cinema complex for “Cinemateca Uruguaya”, the relocation of the historic “FunFun” bar, 150 public parking lots and public changing rooms, are the main project areas.The conditioning and recovery of the immediate urban environment are key requirements of the entire proposal. The biggest challenge then was to achieve coexistence within a single building and urban space, such diverse functional requirements.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
Ground floor plan
Ground floor plan
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

In the location behind the Solís Theater, there was an existing building, the Former Central Market, which was almost abandoned and deteriorated, as well as its nearby public spaces.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
Section 1
Section 1
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

The conceptual basis on which the project was generated is based on 6 key points.

Preserve the existing building: Understanding the renovation of “what is built” as a sustainable strategy, the structure of the existing building was preserved, synthesizing in an architectural proposal the relationship between permanence and transformation.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

Physically separate the different architectural programs: Recognizing the different spatial and functional requirements, the building is conceived in two separated areas. CAF offices are located in the existing structure, while the cinema complex and the “FunFun” Bar are located in a new built volume next to Reconquista Street. Both buildings form an internal public "Urban Courtyard".

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

Incorporate public space inside the built volume: The void is conceived as an articulation between the existing and the new. A public space configuration that feeds on the surrounding activities, proposing continuity in the ground floor level. At the same time, and considering this is an area exposed to strong winds, it allows a protected entrance to the building.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

To extend the built footprint: The adopted strategy instead of concentrating the different architectural programs in one compact, dense building. Thus, a 96-meter building façade is achieved on Ciudadela Street.

Unify the previously separated architectural programs: Using a single architectural device, as a "veiled skin" that surrounds the built volumes, a unitary image is gained, while granting sun protection and a singular image. This idea is materialized with a stainless steel mesh that wraps the building, nuancing the relationship with its surroundings.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

Continuous platform of public and semi-public spaces: At sidewalks and roads level a public platform  activities is set up containing the Cinema Complex, the Fun Fun Bar and CAF`s public activities, incorporating in its extension the “Teatro Solís” and the “Barrio de las Artes”.

© Javier Agustín Rojas
© Javier Agustín Rojas

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Montevideo, Montevideo Department, Uruguay

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "CAF Headquarters / LAPS Arquitectos" [Sede CAF Región Sur / LAPS Arquitectos] 13 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924709/caf-headquarters-laps-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Javier Agustín Rojas

CAF 乌拉圭总部,新城与旧城结合 / LAPS Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.