All
Projects
Products
Events
Competitions

GDA Plaza in Hangzhou / gmp Architects

GDA Plaza in Hangzhou / gmp Architects
© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch

© Hans-Georg Esch © Hans-Georg Esch © Hans-Georg Esch © Hans-Georg Esch + 15

Hangzhou, China
  • Architects Authors of this architecture project gmp Architects
  • Design Authors of this architecture project text, Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss , url,
  • Area Area of this architecture project
    149200.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Design

    Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss
  • Project leader competition

    Jörn Ortmann
  • Competition design team

    Jan Blasko, Lei cai, Ying Cheng, Yajin Sun, Honghao Zhu
  • Project managerment

    Lei Cai
  • Project leader detail design

    Ying Chen, Xiaodi Fan, Meng Huang
  • Detail design team

    Mareike Asmus, Yi Jiang, Rui Kong, Claudius Lange, Yuqi Mao, Alexander Schober, Martin Seibel, Yajin Sun, Jiinghai Sun, Qing Wang, Chonghan Zhao
  • Photographs

  • Partner practise

    Zhejiang University Architecure Design & Research Institute (ZUADR)
  • Lighting design

    Hangzhou Sunlux Lighting
  • Client

    GDA Group
More Specs Less Specs
© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch

A new high-rise building makes its impact on the skyline of Hangzhou, the Chinese metropolis with 9 million inhabitants. The 130-meter-high tower is part of the extension and redesign of the GDA Plaza, a business center in the traditional business quarter of the city, which includes a shopping mall and hotel. Architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp), who had previously won the competition, were in charge of the design and implementation.

© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch

West Lake is considered a focal point and special attraction of the old, traditional city of Hangzhou. Its exemplary cultivated landscape is an outstanding feature of this 9-million-person metropolis to the south-west of Shanghai and, in 2011, was designated a UNESCO World Cultural Heritage site. At Wulin Square, in the midst of the flourishing business center not far from the lake, the GDA Plaza Hotel and Business Center was reopened. As part of a redesign and extension, the existing complex with hotel and shopping mall was recreated and made into a completely new unit. The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp), who had previously won the competition in 2007, were in charge of the design and implementation. At one corner, the GDA Plaza was substantially extended by a new 28-story building with a gross floor area of 57,500 square meters, whilst the existing main building was retained as far as possible but completely reorganized. This has created additional offices and commercial premises, as well as new leisure facilities such as cinemas and restaurants.

© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch
Plan
Plan
Section
Section

The office and hotel tower faces the city and fits exactly into the corner site between Yan’an Road and Tiyuchang Road. With a height of 130 meters, the high-rise building makes an impact on the city’s skyline. With its elliptical curved form, the tower supplements the two immediately adjacent high-rise buildings: the triangular Radisson Hotel with its rounded corners, and a semicircular office building, both of approximately the same height. 

© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch

In order to achieve a uniform architectural effect for the entire building complex, the new building has been linked with the existing ones via a ten-story plinth. Recesses between the old and new parts of the buildings make these transitions visible. The ten-story plinth, with a gross floor area of 17,997 square meters, supplements the hotel, retail, and commercial area. All areas are flexible in use; in the new tower, in particular, areas can be reconfigured from an office to hotel function at any time. From the Radisson Hotel, the new building can be reached via direct link passages on the plinth floors. The internal circulation systems follow the geometry of the elliptical high-rise building. Behind the new shopping mall, a pedestrian route has created an additional passage through the building complex from the two main roads to the hotel. Below ground, the GDA Plaza is connected to the Metro.

© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch

The design of the facade enhances the uniform architectural effect of the entire building complex. With its curved and dynamic shape, the facade envelops the building and creates flowing transitions between the newly clad old part and the new building, as well as a harmonious link to the old Radisson Hotel tower. Two-story box-type windows with a vertical emphasis and horizontal lines provide a structure to the facade. 

© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch

All construction work was carried out while operation of the shopping mall and hotel continued. The construction was carried out in phases; the work on various parts of the building and the refurbishment was carried out in successive steps. This meant that the overall process took eight years. 

© Hans-Georg Esch
© Hans-Georg Esch

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hangzhou, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "GDA Plaza in Hangzhou / gmp Architects" 13 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924446/gda-plaza-in-hangzhou-gmp-architects/> ISSN 0719-8884
© Hans-Georg Esch

杭州国大城市广场 / gmp建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.