Long House / María Laura Cristi + Tramarquitectura

Long House / María Laura Cristi + Tramarquitectura

© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky+ 28

Puerto Varas, Chile
  • Design Team:María Laura Cristi, Tamara Rammsy
  • Clients:Andrea Kuschel, Edgar Wilhelm
  • Engineering:Rodrigo Feliú
  • Landscape:Andrea Kuschel
  • City:Puerto Varas
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

‘Long, narrow house’ -atwo story house with a gabled roof and a plinth- is located on a hilly terrain overlooking lake Llanquihue and Osorno and Calbuco volcanoes. The married couple’s request included views predominance, sun exposure and interior areas’ versatility and spaciousness, besides the possibility of incorporating recycled native materials and elements with more than one century of age that the owners collected for years in order to incorporate them into their future home. Work was done along with the female owner -an artist-, with whom the interior design and home distribution were shaped. This is the origin of this eclectic work intimately linked to the tradition of the area, the landscape and the owners’ creativity and drive.

© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
Transversal section
Transversal section
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

Given the above, an elongated volume was designed in two stories, a form that arises from the rescue of the storage barn -vernacular construction of the fields in the South of Chile-, which sits on the ground considering the slopes and generating the plinth space in the lower area. The house is accessed by an opaque volume heading East which once in the hallway discloses a beautiful winter double height garden that receives sun in the afternoon, feeding the house with life and warmth.

© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

The winter garden fulfills the role of articulator and center of the house. On the North side of it a double high space that shows the shed shape holds the social area, the living room, the dining room and the integrated kitchen, framed by a balcony living space at the second floor. A more private area is distributed in the South wing, that is bedrooms, home office and bathrooms. The volume -completely covered by a first skin of bluish-gray metallic coating, is joined by a double skin on the North, East and South facades, consisting of recycled larch tree wood tiles set diagonally on a metal structure, which provides the house with movement.

© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
First floor plan
First floor plan
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

El jardín de invierno cumple el rol de articulador y centro de la casa. Al lado norte de éste, un espacio en doble altura que deja a la vista la forma de galpón alberga el área social, el salón de estar, el comedor y la cocina integrada, enmarcado por un living abalconado del segundo piso.

© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

En el ala sur se distribuye la zona más privada, esto es habitaciones, escritorio y baños. Al volumen, completamente envuelto por una primera piel de revestimiento metálico gris azulado, se le suma una doble piel en las fachadas norte, oriente y sur, constituida de tejuelas de alerce recicladas dispuestas de forma diagonal sobre una estructura metálica, lo que otorga movimiento a la casa.

© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Long House / María Laura Cristi + Tramarquitectura" [Casa larga / María Laura Cristi + Tramarquitectura] 03 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924183/long-house-maria-laura-cristi-plus-tramarquitectura> ISSN 0719-8884
© Esteban Arteaga, Alfonso Spoliansky

智利长屋,百年本土材料层层铺在立面 / María Laura Cristi + Tramarquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.