All
Projects
Products
Events
Competitions

Altanera House / Taller Alberto Calleja

Altanera House / Taller Alberto Calleja
Houses  · 
Puerto Escondido, Mexico
  • Architects Authors of this architecture project Taller Alberto Calleja
  • Area Area of this architecture project
    280.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
    • Design Team

      Claudette Salas, Christian Da Silva, Eugenia Betancourt
    Cortesía de Marcos Calleja
    Cortesía de Marcos Calleja

    Text description provided by the architects. Casa Altanera is located within the Onda Oaxaca complex, in Puerto Escondido, Oaxaca, Mexico. The plot has an area of 2,500m2, with a minimal slope. The house covers fifteen per cent of a total of a twenty-five-meter rectangle facing the sea with a distance of one hundred meters towards the north. The process of monitoring the reforestation in the area was established as a natural and primary objective of the project, contributing to the regenerative process which is the context in which our project is located.

    © Jesús A. Reyes
    © Jesús A. Reyes
    Floor Plan
    Floor Plan
    Cortesía de Marcos Calleja
    Cortesía de Marcos Calleja

    A single-family housing scheme was developed, distributed in three separate modules, divided between social areas and two pieces that interact independently, creating a program for a master bedroom for two people and four secondary rooms for eight people in total, including their individual and shared service areas. The interaction with the outside was generated through the areas formed by the palapa structure.

    Cortesía de Marcos Calleja
    Cortesía de Marcos Calleja
    Section 1
    Section 1
    © Jesús A. Reyes
    © Jesús A. Reyes
    Cortesía de Marcos Calleja
    Cortesía de Marcos Calleja

    The dining room, the kitchen, the living room, the deck, and the pool, are linked between each other by the means of a common space, while the other spaces unfold from the movable wooden door-facade, resolving the climatic relations independently and sustainably. The most intimate and contemplative connection happens in the spaces of concrete and wood that contain the rooms, suggesting a protected, safe place, in which, each inhabitant defines the type of link with their most immediate exterior, depending on their reading of the space.

    Cortesía de Marcos Calleja
    Cortesía de Marcos Calleja

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "Altanera House / Taller Alberto Calleja" [Casa altanera / Taller Alberto Calleja] 30 Aug 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/923956/altanera-house-taller-alberto-calleja/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.