All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Municipal Building
  4. Germany
  5. Bez+Kock Architekten
  6. 2019
  7. Citizen Service Center of the City of Ulm / Bez+Kock Architekten

Citizen Service Center of the City of Ulm / Bez+Kock Architekten

  • 09:00 - 31 August, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Citizen Service Center of the City of Ulm / Bez+Kock Architekten
Citizen Service Center of the City of Ulm / Bez+Kock Architekten, © Bez+Kock Architekten
© Bez+Kock Architekten

© Bez+Kock Architekten © Bez+Kock Architekten © Bez+Kock Architekten © Bez+Kock Architekten + 19

    • Clients

      City of Ulm, Zentrales Gebäudemanagement, Ulm
    • Local construction management

      Ernst2 Architekten, Standort Ulm
    • Project management

      Drees & Sommer GmbH, Betriebsstätte Ulm
    • Structural Engineering

      wh-p Ingenieure AG, Stuttgart
    • Building services engineering and building automation

      Rentschler und Riedesser Ingenieurgesellschaft mbH, Filderstadt
    • Building physics

      EGS-plan Ingenieurgesellschaft mbH, Stuttgart
    • Landscape

      silands Gresz + Kaiser Landschaftsarchitektur PartG, Ulm
    • More Specs Less Specs
    © Bez+Kock Architekten
    © Bez+Kock Architekten

    Text description provided by the architects. The new construction of the Citizen Service Center of the City of Ulm brings together municipal services spread over several sites in one structure, making it the “second town hall” of the city. The building is located only a few metres away from Ulm Main Station, on Olgastrasse, a busy street which traces the perimeter of the medieval city wall.

    © Bez+Kock Architekten
    © Bez+Kock Architekten

    Rising above a two-storey base, a five-storey tower arranges itself concisely in the silhouette of public buildings along Olgastrasse. The light gray, stringent in-situ concrete façade grid has been manually bush- hammered on its whole surface by a stonemason, the edges along the window apertures were chared. Thus the beige coloured Jura stone (also called “Ulm white”), used as a concrete aggregate, was exposed on the concrete’s surface and gives the façade a valuable appearance and a regional focus.

    © Bez+Kock Architekten
    © Bez+Kock Architekten
    Ground floor plan
    Ground floor plan
    © Bez+Kock Architekten
    © Bez+Kock Architekten

    Together with the neighbouring Chamber of Crafts the new building is frames a small plaza and the public entrance. The visitor is welcomed by a two-storey hall, whose two levels are spatially linked by an open flight of stairs and a circumferential gallery. Concrete cores with bush-hammered surfaces divide the interior space. The waiting area for citizens is located in the middle of the hall as well as along the gallery, whereas individual service counters are arranged towards the margins of the building. The geometrical clarity of the white varnished, custom-built fittings together with the bright red felt of the seat cushions and acoustic boards, and the light anodized drop ceilings create a fine and well-lit atmosphere.

    © Bez+Kock Architekten
    © Bez+Kock Architekten
    Section
    Section
    © Bez+Kock Architekten
    © Bez+Kock Architekten

    The flooring of polished terrazzo also includes the locally quarried Jura stone. The perimeter of the medieval city wall and a gunpowder tower, which were discovered and exposed during the excavation works for the project, have been traced discretely in the terrazzo flooring of the foyer. Two original wall segments of the historic city wall could be rescued and implemented in-situ on the ground floor. Thus the history of the location is made legible and tangible in this “house of the citizens.”

    © Bez+Kock Architekten
    © Bez+Kock Architekten

    Whereas the highly-frequented functional areas are located close to the central hall, the departments with less visitor traffic are accommodated in the five upper storeys of the tower. Each two storeys of the tower are interlinked with atria, achieving spatial interconnection within the tower interior. On the top floor, a recessed balcony with a view of the old town of Ulm and its commanding cathedral has been realized. As per the guidelines of the City of Ulm, the Center was built based on the German “Passivhaus” (low-energy) standard.

    © Bez+Kock Architekten
    © Bez+Kock Architekten

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Citizen Service Center of the City of Ulm / Bez+Kock Architekten" 31 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923884/citizen-service-center-of-the-city-of-ulm-bez-plus-kock-architekten/> ISSN 0719-8884
    © Bez+Kock Architekten

    乌尔姆市民服务中心 / Bez+Kock Architekten

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.