We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Shuoji Kindergarten / Crossboundaries

Shuoji Kindergarten / Crossboundaries

© Qingshan Wu© Hongyi Hao© Minling Liu© Qingshan Wu+ 26

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

"It takes a village to raise a child!" – An African proverb that underpins the value of a community being engaged in a child’s upbringing. The diversity of people and places that create it, offering them experiences to grow in safe and healthy environments. However, today in China’s rural areas, more and more children are in the primary care of their grandparents or live in boarding schools. This mass shift in social structure has dissolved some the natural connection between children and their families and communities.

Crossboundaries designed two public kindergartens, commissioned in 2015 by the Fu’ning County Government of Jiangsu Province, who were developing basic local education facilities. One of which was in the jurisdiction of the Shuoji community.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Visiting Shuoji, the imbalance in demographic was evident, stressing the need to bring a balance to the family nucleus living apart. It was this experience that brought the strong recognition from the design team thatwhat was needed here was not just a kindergarten building, but a facility that delivers child-centered spaces that are anchored in the values of a “village”, the responsibility of family, community and society to offer the richest concern on raising a child.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

Shaping a protected space
Shuoji kindergarten is located within the core of ​​the thriving county town, densely occupied by commercial businesses, institutions, production facilities and characterized by drive through traffic. Acknowledging this compact surrounding, Crossboundaries designed a group of independent multi-story buildings, which create a relatively enclosed and protected space in the center for children to play and learn.

© Hongyi Hao
© Hongyi Hao

The architectural form imitates the local village dwellings around it and at the same time stands out with its simplified volumes. The buildings façades consist of two main materials, the locally produced grey bricks on surfaces oriented towards the center of the site and its inner courtyards in combination with contrasting white plaster, to the outer sides. The geometric white planes stand out in the chaotic village and make the buildings identifiable in the environment and easily recognizable for all the community. Different window sizes and heights form a rich and transparent inside and outside relationship and filter in bountiful natural lighting.

© Minling Liu
© Minling Liu

Rebuild the learning space
Our design from the outside standing as a symbol reminding that the future success of the “village” is a collective effort, and focused on the inside from the perspective of children as the primary user. It is well understood that children learn by doing and in the case of preschool children this means learning through a lot of play. This became the starting-point of our design of the kindergarten’s inner world.

© Minling Liu
© Minling Liu

Each building in the group houses a self-contained community for smaller groups of children. Deliberately the primary circulation connecting each “house” is displaced into the shared outdoor play area increasing the opportunity for social intimacy and exploration.

© Hongyi Hao
© Hongyi Hao
© Hongyi Hao
© Hongyi Hao

Throughout this central shielded outdoor environment the arrangement of buildings and yards entices inquisitive exploration and free play and is heightened by experiences of climbing to higher levels upstairs that are arranged in different directions, weaving through the contracting and expanding spaces between the buildings, making visual connections and multiple options for circulation.

© Minling Liu
© Minling Liu
© Minling Liu
© Minling Liu

The complexity of this inner courtyard arrangement attracts and motivates children to explore the surroundings with their natural curiosity and it encourages them to create games, help them feel intimate and connected with people and ease their loneliness, in a micro village modeling the real world beyond. Accumulating social skills, and exercising their spatial logic and sense of orientation, it supports the development of skills needed to navigate environments and social engagement in future life.

© Qingshan Wu
© Qingshan Wu

What can architects do for education equality?
Whether it be an urban or rural area, the goal of education should always be to enable students to develop themselves and form independent personalities, in order to make meaningful choices for themselves in futures that are currently still unpredictable. Through our designs, as architects, we can introduce child-centered educational ideas that mediate with communities’ needs for cohesiveness to be able to serve as a “village”. This should become a universal approach of educators and those affiliated with the environments for education, rather than some luxury approach only available in first tier cities.

© Hongyi Hao
© Hongyi Hao

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shuoji Community, Fu’ing County, Jiangsu, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shuoji Kindergarten / Crossboundaries" 27 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923629/shuoji-kindergarten-crossboundaries> ISSN 0719-8884
© Qingshan Wu

江苏硕集幼儿园,留守村庄的希望 / Crossboundaries

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.