All
Projects
Products
Events
Competitions

Restoration and Extension of Xianghui Hall, Fudan University / TJAD Original Design Studio

Restoration and Extension of Xianghui Hall, Fudan University / TJAD Original Design Studio

co-existence of old and new. Image © Yong Zhang elevation of the extension. Image © Yong Zhang inner view of the sunken courtyard. Image © Yong Zhang conserved interior of Xianghui Hall. Image © Yong Zhang + 20

  • Architects Authors of this architecture project TJAD Original Design Studio
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
elevation of the extension. Image © Yong Zhang
elevation of the extension. Image © Yong Zhang

Text description provided by the architects. This project deals with the conservation and extension of Xianghui Hall at Fudan University. Xianghui Hall is located at the conservation area of Fudan University. It is a key historical building, which witnessed the development of Fudan University and held many academic conferences as well as political meetings including the visit of the former US president Ronald Reagan to China in 1984. It is also once the appointed background of the graduation photo of Fudan students. However, as time goes by, it has lost its original importance. Except that the second floor still acts marginally as the ceremony hall, the ground floor has become the place for storage, renting facilities and retailing. The conservation of Xianghui Hall is intended to reveal its historical value, use value and cultural value.

bird view. Image © Yong Zhang
bird view. Image © Yong Zhang
Xianghui hall after conservation. Image © Yong Zhang
Xianghui hall after conservation. Image © Yong Zhang

On the other hand, the capacity of Xianghui Hall can no longer match the requirements of modern day theatrical buildings. The extension is a multi-functional theater with 751 seats, of which the Xianghui Hall works as the vestibule. Together, they form a brand new ceremony hall for Fudan University. Under the condition of harmonious co-existence, the original Xianghui Hall and the extension not only function as theater, conference hall and academic reception, but also preserve the old layout of Fudan University, thus representing an old memory.

analysis diagram
analysis diagram
east elevation
east elevation

The extension appears as a simple rectangular box. However, it is not meant to achieve modernism’s universality but to respond to the local environment. In order not to destroy the historical spatial arrangement, the main volume of the extension sinks deep down so that the height of the roof would not surpass that of Xianghui Hall. Besides, the simple volume contrasts with the comparatively rich decorated old building. Its geometrical volume acts as a background for the historical building.

co-existence of old and new. Image © Yong Zhang
co-existence of old and new. Image © Yong Zhang
inner view of the sunken courtyard. Image © Yong Zhang
inner view of the sunken courtyard. Image © Yong Zhang

The program breaks the tradition of performing building to arrange a clear function division as vestibule, auditorium, and stage. Instead, through an understanding of the roles played by the old and the new building, performing space, exhibition space and communication space is allotted to various parts and is meant to connect the two buildings by use. Various functions are highly connected so as to form a composite complex.

conserved interior of Xianghui Hall. Image © Yong Zhang
conserved interior of Xianghui Hall. Image © Yong Zhang
interior of the extended theater. Image © Yong Zhang
interior of the extended theater. Image © Yong Zhang

Xianghui Hall is located in the historical area of Fudan University. It is surrounded by many neighboring historical buildings. The extension employs simple and geometrical form, covers it with grey ceramic plates and uses bare concrete as the interface of the garden. In this way, it means to intervene the historical environment with limited ways and inherit the spatial context with contemporary architectural operation.

sunken courtyard. Image © Yong Zhang
sunken courtyard. Image © Yong Zhang
bare concrete interface of the sunken garden. Image © Yong Zhang
bare concrete interface of the sunken garden. Image © Yong Zhang

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: No. 220, Handan Road, Yangpu District, Shanghai, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Restoration and Extension of Xianghui Hall, Fudan University / TJAD Original Design Studio" 20 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923229/restoration-and-extension-of-xianghui-hall-fudan-university-tjad-original-design-studio/> ISSN 0719-8884
backside of the extension. Image © Yong Zhang

上海复旦大学相辉堂修缮扩建项目 / 同济原作设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.