All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Chile
  5. GVAA
  6. 2019
  7. Melirrehue Rural School / GVAA + BVA

Melirrehue Rural School / GVAA + BVA

  • 06:00 - 13 August, 2019
  • Curated by Clara Ott
Melirrehue Rural School / GVAA + BVA
Melirrehue Rural School  / GVAA + BVA, Cortesía de GVAA
Cortesía de GVAA

Cortesía de GVAA Cortesía de GVAA Cortesía de GVAA Cortesía de GVAA + 15

  • Architects

  • Location

    Gorbea, Araucanía Region, Chile
  • Category

  • Lead Architects

    Felipe Giannini, Sergio Villarroel, Orestes Borghero
  • Area

    383.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Design Team

    Hans Helbl, Vanessa Ortega
  • Clients

    Ilustre Municipalidad de Gorbea
  • Engineering

    Javier Pault
  • Landscaping

    Carolina Villarroel
  • More Specs Less Specs
Cortesía de GVAA
Cortesía de GVAA

Text description provided by the architects. The project is based on a compact volume that is born from its central “patio”, this space is defined as a meeting place that is projected to the community, being a multipurpose space that is joined to the programs of the area of ​​services and teaching of the school, decreasing the circulation surfaces and increasing the square meters of the proposed space. 

Cortesía de GVAA
Cortesía de GVAA
First Floor Plan
First Floor Plan
Cortesía de GVAA
Cortesía de GVAA

From this point the volume takes its maximum height, going out to look for natural light, as a remembrance to the Mapuche hut and its hearth, in this case, the hearth is replaced by a skylight, fire against the light. The importance of this space lies in the multifunctionality of its program, establishing the school as a community meeting place, the campfire is the space itself. 

Cortesía de GVAA
Cortesía de GVAA

The programs are arranged in two areas that surround the roofed central ¨patio¨, where the service areas are located on the west side and the teaching área in the east side. The central ¨patio¨ is defined as a void through which access to the School and outside patio. The project aims to redefine the classic form of educational public architecture, providing interconnected spaces with the ability to modify and adapt programs according to the specific needs of the educational community.

Cortesía de GVAA
Cortesía de GVAA
Section 1
Section 1
Cortesía de GVAA
Cortesía de GVAA

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Melirrehue Rural School / GVAA + BVA" [Escuela Rural de Melirrehue / GVAA + BVA] 13 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922771/melirrehue-rural-school-gvaa-plus-bva/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.