All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Mário Martins Atelier
  6. 2019
  7. Villa Pernoi / Mário Martins Atelier

Villa Pernoi / Mário Martins Atelier

  • 13:00 - 11 August, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
Villa Pernoi / Mário Martins Atelier
Villa Pernoi / Mário Martins Atelier, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 26

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Villa Pernoi is situated on a large plot, facing east and south. The view becomes immersed in the intense green of the surrounding area, in the wide sweeping bay of Lagos and in the changing tides of the Alvor estuary. The client’s specifications, the topography, and the extensive views needed an organic design to take advantage of the different points of interest, of the scale of the surroundings and the connection with the place where the house is built.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Floor Plans
Floor Plans
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

An open space lets the garden go through the house, giving it a garden patio. It is the negative of a volume, a non-space, or a void, without any other use. This patio serves to organize the views and to give the house the sense that it holds it together. The clean angular lines leading from this patio establish the best connection with the lines and scale of the surrounding land. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Moreover, the relationship of the house with its natural material, travertine limestone which covers its entire lower floor, is also evident. It simultaneously lessens the scale of the building, nestling it in the ground and visually loosening the white of the upper floor. The upper floor floats over the garden, as does the walkway that gives direct access. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Elevations
Elevations
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

This is the floor where the living room, kitchen and adjoining terraces coexist in a spacious area, with different views and atmospheres. The two largest bedrooms, with private patios, are in a more secluded part of the house. On the lower floor, which serves as a basement, are the other bedrooms and also support areas for the running of the house. On this level, the long rectangular swimming pool appears in the middle of the garden. The house wants to be discreet, quietly settled in its place.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

About this office
Cite: "Villa Pernoi / Mário Martins Atelier" [Villa Pernoi / Mário Martins Atelier] 11 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922730/villa-pernoi-mario-martins-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.