All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. Tsinghua Ocean Center Photographed Through the Lens of Kris Provoost

Tsinghua Ocean Center Photographed Through the Lens of Kris Provoost

Tsinghua Ocean Center Photographed Through the Lens of Kris Provoost
Tsinghua Ocean Center Photographed Through the Lens of Kris Provoost, Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost
Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost

Architect and photographer Kris Provoost recently captured new photos of OPEN Architecture's Tsinghua Ocean Center in China. Designed as a laboratory and office building for the newly established deep-ocean research base of Tsinghua University, the project is located at the eastern end of Tsinghua graduate school campus in Shenzhen Xili University Town next to the main campus entrance. Provoost's images reveal details throughout the construction and showcase the project in its larger context.

Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost + 25

Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost
Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost

The striking center is part of the Tsinghua University Graduate School in Shenzhen. It is a key building in the Shenzhen Xili University Town. Surrounded by abundant green, this campus building stands out for its verticality in stark contrast with the usual campus architecture. This open and welcoming building is a series of vertically stacked classrooms and laboratories. In-between are a series of public spaces that weave upwards to overlook the wide landscape of both city and nature. The different public spaces make people socialize and interact with each other.

Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost
Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost
Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost
Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost

As Provoost states, "The architecture is simple, clean and organized. Concrete boxes of different sizes are placed vertically. The soffits have a very bright blue tint, a clear reference to the Ocean. The breeze and the open outdoor spaces make you want to take a break to overlook the landscape in a 360 view." 

Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost
Tsinghua Ocean Center. Image © Kris Provoost

View the complete gallery

About this author
Cite: Eric Baldwin. "Tsinghua Ocean Center Photographed Through the Lens of Kris Provoost" 02 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922251/tsinghua-ocean-center-photographed-through-the-lens-of-kris-provoost/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.