Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning

Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning

Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - BeamWoodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Beam, Windows, DeckWoodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Image 4 of 18Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Windows, Column, BeamWoodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - More Images+ 13

  • Design Team : Peter Reynolds, Christopher Ruel
  • Clients : undisclosed
  • Collaborators : Ambiance Systems
  • City : Woodstock
  • Country : United States
More SpecsLess Specs
Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Beam
© Deborah DeGraffenreid

Text description provided by the architects. The Catskill forest comes right up to the doors of this pool house located in the hills outside of Woodstock, NY. At 2,000 square feet and only 18 feet wide, this slim building fits between the towering trees and contains a 60-foot indoor lap pool, spa bathroom, exercise room, and a covered deck that steps down to the forest floor.

Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Forest, Garden, Beam
© Deborah DeGraffenreid
Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Image 18 of 18
Section
Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Image 17 of 18
Plan
Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Image 10 of 18
© Deborah DeGraffenreid

Providing a private retreat for the owner and guests, North River’s design concept opens up the building to the outdoors on every façade with long sets of folding doors. In colder months, triple-pane glass doors keep the rooms airy and bright while significantly conserving energy. Passive House principles of airtightness and insulation substantially reduce the energy required to keep the building and the pool comfortable year-round.

Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Image 4 of 18
© Deborah DeGraffenreid

Materials were selected for their durability and beauty, and include Sapele wood flooring, decks and ceilings, locally sourced limestone floors and counters, waterproof plaster walls, custom fabricated light fixtures, standing seam Galvalume roofing, and custom milled Eastern White Pine siding and timbers, most of which was carefully harvested from the building site while leaving others towering above.

Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning - Forest
© Deborah DeGraffenreid

Originally published on August 01, 2019.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Woodstock, New York, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Woodstock Poolhouse / North River Architecture & Planning" 27 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922084/woodstock-poolhouse-north-river-architecture-and-planning> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.