All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. China
  5. LYCS Architecture
  6. 2018
  7. Yiwu Foreign Languages School / LYCS Architecture

Yiwu Foreign Languages School / LYCS Architecture

  • 20:00 - 25 July, 2019
  • Curated by 韩爽 - HAN Shuang
Yiwu Foreign Languages School / LYCS Architecture
Yiwu Foreign Languages School  / LYCS Architecture, 'Pocket Park'. Image © Qingshan Wu
'Pocket Park'. Image © Qingshan Wu

north elevation. Image © Qingshan Wu dormitory pitched roofs. Image © Qingshan Wu courtyard. Image © Qingshan Wu path. Image © Qingshan Wu + 26

  • Architects

  • Location

    No. 1, Xicheng North Road, Yiwu City, Jinhua City, Zhejiang Province, China
  • Category

  • Project Team

    Hao Ruan, Wenbin Chen, Yueliang Nie, Qi Chen
  • Design Team

    Shiyang Wu, Leilei Jiang, Tao Wu, Zhilin Chen, Zeyu Cai, Jun Xu, Ke Yang, Shuying Xi, Jin Zhou
  • Area

    85481.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

north elevation. Image © Qingshan Wu
north elevation. Image © Qingshan Wu

Text description provided by the architects. Yiwu Foreign Languages School, designed by the LYCS Architecture, is now in use and has just completed its first semester.It is located in the main urban area of Yiwu, Zhejiang Province,with 48 classes of elementary schools and 24 classes of junior high schools. As the first project of returned overseas Chinese, it’s also one of the typical practices of teaching space design issuesComfort scale in high density urban that have been continuously researched by LYCS Architecture.

main entrance. Image © Qingshan Wu
main entrance. Image © Qingshan Wu

The design is aimed to create a joyful campus to bring back a sense of intimacy and inspire children's curiosity, rather than a uniform and solemn general school. Starting with a child's perspective, the design introduces the “moving”, “communal” and “social” teaching environment to stimulate children's desire for study and creativity.it’s also a comfortable campus integrated with the international outlook and Yiwu-rooted culture.

southwest view. Image © Qingshan Wu
southwest view. Image © Qingshan Wu

Comfort Campus in High Density Urban
The site is a rectangle rotated at 45-degree angle. Compared with other normal school of similar scale, the site space is very limited, with high plot ratio of 1.4 instead of 0.8 of others. Campus architecture planning in such a high-density environment is a space game and a math problem: the layout of the plan finally meets a plot of the floor area ratio. Solving this "mathematical problem" while meeting the scale of the campus's intimate comfort has become the core issue of planning.

exploded axonometric
exploded axonometric

The design addresses this issue with a series of design process. Each teaching units and spatial module are derived from analyzing about function and volume. Then, the teaching units are organized in a rational and efficient layout, each specially adapted to meet the requirement of the sunlight and ventilation. Ultimately, the program is generated into two parts. Public space is stretched over the ground floor to stimulate more campus activities. While classrooms, dormitories, playground and other volumes are built on the second floor and above to ensure sufficient sunlight and ventilation. Therefore, the planning strategy not only compact numerous homogeneous space to save more for public, but also fits in the diplomatic concept of educational system.

dormitory south facade. Image © Qingshan Wu
dormitory south facade. Image © Qingshan Wu

Organic Integration of Local Roots and International Vision
As the world’s largest wholesale market of commodities, Yiwu is praised as the largest market by the United Nations and the World Bank. In such a city with both local and international perspectives, how architectural space meet the need for new teaching space type combined the international education system and traditional culture.

GF axonometric
GF axonometric
courtyard. Image © Qingshan Wu
courtyard. Image © Qingshan Wu
courtyard. Image © Qingshan Wu
courtyard. Image © Qingshan Wu

On the ground floor, there are laboratories and public classrooms, including other functional spaces including reading rooms, the concert hall, art lounge, dance rooms, art rooms, calligraphy rooms, the experts communication center, the school history room and gallery. These diverse spaces are bonded organically, and centered with courtyards to form thematic courtyards themed with “ knowledge”, “science”, “culture” and “art”.At the same time, the design creates an integral environment, from the perspective of spacial structure, artifact and nature. And the “immersed” teaching space experience is achieved by blurring the boundary of architecture, interior and landscape.

path. Image © Qingshan Wu
path. Image © Qingshan Wu

The international academic exchange center includes offices, training space and a small amount of dining room, with the height of 45 meters. The playground can serve as two standard basketball courts to enrich the sport activities. The design combines the teaching space required for internationalization and localization.

gym. Image © Qingshan Wu
gym. Image © Qingshan Wu
canteen. Image © Qingshan Wu
canteen. Image © Qingshan Wu
canteen. Image © Qingshan Wu
canteen. Image © Qingshan Wu

In addition, we created a second level of activity space between classroom and ground activity space, allowing students to play for a 10 minutes break.The building blocks of the school and the dormitory are hollowed out to form a semi-open activity space, which adds one dimension to the two-dimensional architectural element. On the surface, the original physical space is reduced by a part. In fact, the hollowed out part becomes a space for students to have extracurricular activities and contact with nature, which increases the richness of the overall space. Instead, it achieved the effect of 100-1=101.Moreover, all event spaces are designed to be bright yellow, enhancing campus recognition and belonging while promoting student communication.

activity space. Image © Qingshan Wu
activity space. Image © Qingshan Wu
activity space of dormitory. Image © Qingshan Wu
activity space of dormitory. Image © Qingshan Wu

Miniature City Campus from Small-scale
Teachers recognize and advocate that education is not limited to classroom space. They think that walkways, playgrounds, etc. can be used as learning spaces, and can even be extended to streets, lanes, yards, squares, parks, etc. in cities. Let the children learn and grow by integrating into the community. In the gradual formation of the overall experience and personal consciousness, the individual can come into contact with social life. This is an important lesson to learn outside the classroom.

activity space of dormitory. Image © Qingshan Wu
activity space of dormitory. Image © Qingshan Wu

The architectural form of the ground floor draws references from Jiangnan watertown buildings with the pitched roof. The spatial units are organized to create a comfortable-scale campus, among which are inserted with “streets”, “lanes”, “courtyards” and “pocket parks” to intensify the sense of community. Such interesting and friendly spaces, small but elegant and cosy, are interconnected to give the children an open, quiet and comfortable ambience, seeking to trigger their interaction and communication.

dormitory pitched roofs. Image © Qingshan Wu
dormitory pitched roofs. Image © Qingshan Wu
dormitory pitched roofs. Image © Qingshan Wu
dormitory pitched roofs. Image © Qingshan Wu

Pursue Traditional Space Experience for Creation
The pitched roofs of the podiums are clad with grey tiles, one of the most common traditional Chinese building materials. Once looking out from the upper buildings, it could be obviously seen that the tiles not only function as heat preservation and water resistance for the roof, but also bring about a trace of elegance and tranquility to the entire campus. The height difference between northeastern end and southwestern end of the campus is about three-four meters. The folding roof descends to the ground to subtly combine with the topography, in the place with the most apparent height difference. People could directly wander on the roof of the podiums and perceive the trace and appeal of time passing, which is brought about by layering tiles.

GF 'Lanes'. Image © Qingshan Wu
GF 'Lanes'. Image © Qingshan Wu

A subtle visual relationship is generated between the upper buildings and podiums. Upper buildings are seemed as the “lighthouses” floating on the “sea of tiles”, forming clear spatial orientation for the campus. The courtyards are echoing the form of upper buildings, which are correlated closely with each other. Therefore, in the journal of walking in the courtyards, people could feel strongly the existence of the upper buildings. Moreover, geometric and visual tension penetrate through the upper and lower space, despite their different levels of scale.

domitory elevation
domitory elevation

A lively new experiential education scenario is sketched out by the design concept, the form and spatial definition. As the medium of realization, the design enriches educational experience and bring more possibilities for the teachers and students. It’s a project with huge challenges. How to define the architectural form of educational building in the high-density urban environment. How architectural space meet the need for new teaching space type combined the international education system and traditional culture. How to create a traditional space experience for the future. All of these issues are common questions in the process of rapid urbanization in China, and what LYCS have been focusing in the field of high-density city and education.

'Corner Parks'. Image © Qingshan Wu
'Corner Parks'. Image © Qingshan Wu

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Yiwu Foreign Languages School / LYCS Architecture" 25 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921670/yiwu-foreign-languages-school-lycs-architecture/> ISSN 0719-8884
'Pocket Park'. Image © Qingshan Wu

义乌新世纪外国语学校 / 零壹城市建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.