All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Jacobsen Arquitetura
  6. 2017
  7. MH House / Jacobsen Arquitetura

MH House / Jacobsen Arquitetura

  • 14:00 - 17 July, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
MH House / Jacobsen Arquitetura
MH House / Jacobsen Arquitetura, © Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

© Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti © Leonardo Finotti + 17

  • Architects

  • Location

  • Category

  • Design Team

    Paulo Jacobsen, Bernardo Jacobsen, Edgar Murata, Marcelo Vessoni, Francisco Rugeroni, Maya Leal, Rafaella Codato, Gustavo Borges
  • Area

    730.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Interior Design

    Jacobsen Arquitetura
  • Interior Design Team

    Tatiana Kamogawa, Mariana Ferretti, Carine Martanetto, Thammy Nozaki, Daniella Gomes, Luiz Santini
  • Metal Structure

    João Leão Associados / Engemetal
  • Electrical, Hydraulic and Air Conditioning Installations

  • Lighting

    Lightworks
  • Landscape

    Cenário
  • Automation, audio and video

    M High-Tech
  • Construction

    Rogério Biral
  • More Specs Less Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. As we began this beach house project located on the coast of São Paulo, we came across very clear conditions: accentuated downhill terrain as well as immersed in the Atlantic forest, legal restrictions for the occupation of the lot, topography and natural vegetation modified, besides the proximity with the main roads. The starting point for our first design was to ideate a flat, sunny, open area with privacy on the terrace and swimming pool; that would fully integrate the area of leisure and socialization. 

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

For this purpose, we created a basement floor, at the street level, composed by the main entrance, garage, and all the dormitories. The central area of this floor is constituted through a large snipping on the floor, which integrates the circulation of the suites along with the grounds of the lower level, where we placed a water mirror to reflect the natural sunlight into the interior of the house. 

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

At the upper level, we developed an L-shaped structure - weightless, light and open to the forest. Which ensures its privacy in regards to the street, while simultaneously generating a free area to the terrace and swimming pool, fully merging the living room, dining room, gourmet kitchen, and spa. The inclined roof of this pavement demonstrates our intention of creating a spatial dynamic between the environments, through the constant variations of internal height, a characteristic pertaining to traditional constructions. 

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Due to the difficulties of implantation in the terrain and the total construction time, we opted for a metallic structure, which provided us a large spectrum of relatively thin structural profiles. The few finishing materials such as carbonized wood in the facades, sawed granites on the floors and natural wood in the linings were chosen due to its low maintenance. Therefore creating a palette of colors and textures coexisting with rustic and sophisticated imprints.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

View the complete gallery

About this office
Cite: "MH House / Jacobsen Arquitetura" [Residência MH / Jacobsen Arquitetura] 17 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920991/mh-house-jacobsen-arquitetura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.