All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Architecture News
  3. COBE Designs CO2-Neutral Museum for Sweden

COBE Designs CO2-Neutral Museum for Sweden

COBE Designs CO2-Neutral Museum for Sweden
COBE Designs CO2-Neutral Museum for Sweden, Courtesy of COBE
Courtesy of COBE

Danish architecture firm COBE has won an international competition for a new science museum in the Swedish university city of Lund. The museum will be sited in the middle of the new urban district around Science Village Scandinavia, which is an international research environment dating back to the tenth century. The new science center will be fully CO2-neutral and aims to become an icon of sustainability.

Courtesy of COBE Courtesy of COBE Courtesy of COBE Courtesy of COBE + 5

Courtesy of COBE
Courtesy of COBE

The plans for the new museum were announced yesterday at a major event as part of Almedalen Week on the island of Gotland. The new district is already the site of the high-tech institutions ESS (European Spallation Source) and MAX IV, which are currently under construction, and which will be the world’s most powerful and advanced research facilities within neutron and X-ray research. The institutions are intended to deliver groundbreaking basic research within the natural sciences for the good of humanity at large and to help discover and develop new materials within a wide range areas, including medicine, space research, plastic, energy, motors, transportation, information, telecommunication and biotechnology.

Courtesy of COBE
Courtesy of COBE

The architect and founder of COBE, Dan Stubbergaard, said that, “We have made climate, environment and sustainability integral aspects of the design process from the outset. By choosing wood as the main construction material, incorporating solar cells, using excess heat and creating an atrium with a rich biodiversity and a rainwater reservoir, among other features, we have achieved our goal and succeeded in creating a CO2-neutral building, if the design is realized as intended. Our hope, as architects, is that we can continue to increase the focus on and improve our ability to create sustainable architecture and construction for the benefit of future generations and the condition of the planet.”

Courtesy of COBE
Courtesy of COBE

With permanent and temporary exhibitions, events and public lectures, the new Science Center will showcase research going on at ESS, MAX IV and Lund University, making them accessible to both children and adults. The museum has a total floor space of 3,500 square meters and will be situated in between ESS and MAX IV. The two-story building will contain exhibition halls, a gallery, a reception area, workshops, a museum shop, a restaurant, offices and an auditorium.

Sustainability and climate-friendly solutions have been integral concerns throughout the process, both in design and construction and in the choice of materials. The main building material of the museum will be pre-fab cross-laminated wood. The concave roof, which also serves as a roof-top patio and viewing platform, is designed as a large energy park and generates solar energy. The 1,600-square-meter roof is covered entirely in solar cells, which generate enough electricity to cover the museum’s needs. The roof will also feature energy bikes where visitors can generate electricity through pedal power.

Courtesy of COBE
Courtesy of COBE

In the large, round atrium, which is open to the public, the structure is bisected by a green path where carefully selected plants, flowers and trees attract insects, boost biodiversity and help absorb CO2. The green atrium and the path connecting the museum to two nearby parks also act as a water reservoir and an overflow canal in case of extreme rainfall. The building will be heated with excess heat from ESS through a so-called ectogrid system, where warm water is passed through local heat pumps, heated and eventually used to heat the building. The green profile of the museum and the area at large also extends to transportation, as a new streetcar line will connect central Lund to Science Village Scandinavia and the museum.

The museum is to promote general interest in natural science and research in an engaging and playful way, thus also helping to cement Lund’s international position as a science city and serve as an inviting and cultural landmark for the local area and the region at large. The science center aims to complete construction by 2024.

News via COBE

About this author
Cite: Eric Baldwin. "COBE Designs CO2-Neutral Museum for Sweden" 09 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920624/cobe-designs-co2-neutral-museum-for-sweden/> ISSN 0719-8884
Read comments
Courtesy of COBE

COBE 设计‘瑞典零碳博物馆’,圆形内院建立新生态系统

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.