All
Projects
Products
Events
Competitions

House in La Marca / Marco Salazar Valle

House in La Marca / Marco Salazar Valle

© Marco Salazar Valle © Marco Salazar Valle © Marco Salazar Valle © Marco Salazar Valle + 22

Houses  · 
Quito, Ecuador
  • Architects Authors of this architecture project Marco Salazar Valle
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Dipac, Ecuaceramica, Kubiec, Masisa, Servi-Block
  • Lead Architect

    Marco Salazar Valle
  • Photography

    Marco Salazar Valle
  • Collaborators

    Andrea Larrea
  • Construction

    Byron Salazar
More Specs Less Specs
© Marco Salazar Valle
© Marco Salazar Valle

Text description provided by the architects. Informal generic architecture is the reference of this universal "primitive refuge" where steel and concrete blocks are used for economic reasons. These materials synthesize industrialized construction materials and craft work. The house accepts this generic universal condition of its tectonics and positions itself as an absolute shape that takes advantage of the elevated terrain. This absolute and generic condition is confronted with the variety of layouts defined by non-load bearing walls within the virtual arcaded volume.

© Marco Salazar Valle
© Marco Salazar Valle
Floor Plan
Floor Plan
© Marco Salazar Valle
© Marco Salazar Valle

The existing eucalyptus trees are a kind of archetypal columns, tree-columns that are preserved as they were found. The progressive rhythm of the mesh in the plan results in the negotiation between existing trees, urban regulations and dimensional requirements.

© Marco Salazar Valle
© Marco Salazar Valle
Section in Perspective
Section in Perspective
© Marco Salazar Valle
© Marco Salazar Valle

The final project is developed from a central organization, where the tension between symmetrical and asymmetrical schemes becomes evident. The central kitchen responds to the demands of the program, considering this as the main source of daily activities and social gatherings, the kitchen commands the common space that is suggested as an open matrix of adjoining rooms due to the presence of the courtyard. Hence, this space is generic and specific at the same time, the house is developed in an open plan but the central courtyard breaks its unitary amplitude and fragments it into five spaces: the kitchen, the hall, the dining room, the study and the living room. The 3-meter withdrawal becomes a kind of stoa. This portico configures a covered backyard where the machinery of the house is located.

© Marco Salazar Valle
© Marco Salazar Valle

The two rooms are the most opaque spaces and constitute the boundaries of the house. The closed characteristic of the house allows privacy and thermal control for abrupt temperature changes during fog. The clerestories of the central space articulate the lightweight structure of the roof with the non-load bearing walls of concrete blocks. This lightweight steel structure completely covers the entire structure in the manner of a large industrial warehouse. The clerestories allow a partial perception of the surrounding forest of eucalyptus trees, the mountains and the sky.

© Marco Salazar Valle
© Marco Salazar Valle

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in La Marca / Marco Salazar Valle" [Casa en La Marca / Marco Salazar Valle] 08 Jul 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/920561/house-in-la-marca-marco-salazar-valle/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.