All
Projects
Products
Events
Competitions

HofmanDujardin Office Villa / HofmanDujardin

HofmanDujardin Office Villa / HofmanDujardin

© Matthijs van Roon © Matthijs van Roon © Matthijs van Roon © Matthijs van Roon + 16

  • Architects Authors of this architecture project HofmanDujardin
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Ahrend, Arclinea, Arco, Arper, Cosentino, De Kruijff, Denis, EGE, Femhome, Foscarini, Gielissen, HAY, Kawneer, Kvadrat, Loos Betonvloeren, MAARS, Metaglas, Modular, Mosa, Post & Eger, Schipper Kozijnen, Thovip, VITRA, Verosol, Warmtestore
  • Team

    Barbara Dujardin, Michiel Hofman, Fabian van den Bosch, Maik Peters, Jiangxi Fei, Kiwa van Riel, Wim Caspers, Daphne van Berkel
  • Client

    HofmanDujardin
  • Team

    Barbara Dujardin, Michiel Hofman, Fabian van den Bosch, Maik Peters, Jiangxi Fei, Kiwa van Riel, Wim Caspers, Daphne van Berkel
  • Project Management

    Stone Projectmanagement
  • Contractor

    Bot Bouw
  • Climate Installations

    Van Wijk Installaties
  • Electrical Installations

    Mega Elektra
  • Garden Design

    Piet Oudolf
  • Garden

    FloraNov
  • Terrace

    Paape
  • Paintwork

    Dirk van Sermond
  • Audiovisual Installations

    Avex
More Specs Less Specs
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Form and function. HofmanDujardin needed more space for its growing team and the new headquarters also had to foster a lively environment for creative work and social activities. Because an architecture firm’s office is also its shop window, it had to demonstrate the team’s creative skills and technical capabilities. Most importantly of all, however, it had to follow HofmanDujardin’s guiding concept for all projects – Shaping Intuition®. This is a personal approach to architecture, developed over the firm’s 20-year career, which focuses on the well-being of people in their environments.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Universal space. The HofmanDujardin team first closely analyzed how they work and socialize, and what spaces would delight and inspire them. Co-founder Michiel Hofman said: “Rather than designing an office, we wanted to create a place where we feel at home and we like to be. As well as work-related activities, we use our office for presentations, drinks, meetings or just to relax. It’s a universal space.”
“We also needed this to be a transparent space, shaped by our core values of quality, clarity, personality, and inspiration. It had to find a balance in spaciousness, groundedness, expression, and connection, which we believe are essential to fulfill the intuitive needs of human beings in their surroundings,” he said.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon
Plan
Plan
© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Hidden qualities. In Diemen, in the southeast of Amsterdam, Michiel and co-founder Barbara Dujardin found an existing 1960s warehouse which held hidden qualities behind its closed façade. They stripped it completely, revealing the raw essence of the structure: a consistent grid of slender, steel columns carrying an original period timber roof hidden behind a stucco ceiling. Based on this grid, the team designed completely new façades with large sliding glass doors connecting the interior to a terrace and a garden, designed by the acclaimed and award-winning Piet Oudolf.
Barbara said the new office “offers many hidden qualities we were looking for: a large, open, ground-floor space with close connections to nature and water, and skylights that offer views and provide natural daylight throughout the heart of the building”.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Connected places. This ‘heart’ is comprised of four teamwork tables, bordered by three closed facility rooms which define distinct spaces within the open plan. At the southern end of the HofmanDujardin Office Villa, a cozy, wood-burning fireplace draws employees and clients alike to get warm and mull over plans and designs. Next to it, a large table and a homey lounge overlook the terrace and the adjacent canal. Two over-sized kitchen islands serve the extended lunch table and double as a place for breakouts, drinks or dinner. These zones – semi-separated from the team tables – offer possibilities for informal meetings and relaxation. A sequence of five rooms along the east façade is used for more formal meetings, brainstorming sessions, concentration zones and model making. While pin-up walls divide these rooms from each other, staff and visitors are always conscious of the liveable transparency of the Office Villa. All places are connected yet each has its own character. This is at the heart of the Shaping Intuition® philosophy.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Inspiring team and visitors. Furnishing, materials, and lighting are the essential elements that form each space’s character. On the continuous concrete floor, colorful textured rugs combine with loose furniture and carefully selected lighting to create a diversity of atmospheres. Expressive paintings, sculptures, plants and magnetic boards for design work help the building come to life and inspire the team and clients. This life and inspiration also extend beyond the Office Villa’s walls, as the space acts as a beacon of creativity in this up and coming district.

© Matthijs van Roon
© Matthijs van Roon

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Diemen, Amsterdam, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "HofmanDujardin Office Villa / HofmanDujardin" 07 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920490/hofmandujardin-office-villa-hofmandujardin/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.