All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. Guz Architects
  6. 2018
  7. Botanica House / Guz Architects

Botanica House / Guz Architects

  • 21:00 - 4 July, 2019
  • Curated by Martita Vial
Botanica House / Guz Architects
Botanica House / Guz Architects, © Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

© Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall © Patrick Bingham-Hall + 12

  • Structural Engineer

    Tenwit Consultants
  • M&E Consultant

    FCL Engineering Consultants
  • Landscape

    Nyee Phoe Flower Garden
  • More Specs Less Specs
© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

Text description provided by the architects. The client requested an exciting dynamic house that made the most of the spectacular steeply sloping site which overlooked the world heritage site of the botanic gardens. The clients brief was very much an organic process, in the making, with rooms being added as the design developed. This made it hard to maintain a coherent design, so constant rationalisation of the spaces and the overall massing was a continual process.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

Feng Shui also played a major role in determining elements of the design, such as the round lift and angling of the front door. The site sits on the busy Cluny Road facing the entrance to the botanic gardens. From the road, the site sloped up steeply to a platform level many metres above road level.  Vehicular access to the site was therefore difficult and was a major determinant on the design.  

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall
First Level Plan
First Level Plan

To minimise the discrepancy between the 1/F platform level and the road level it was decided to enter at basement level and to create a light airy basement entry a courtyard was sunk down with a landscaped pond and waterfall to introduce the connection with nature. Even adopting this strategy meant the driveway had to be sinuous and steep.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

Because of the prominent raised nature of the site and the prominent placing of the building overlooking the road we decided to make the building appear light and to ‘float’ with large cantilevers of thin elements to reduce the apparent mass of the building seen from the road.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

For the lower floors RC construction was adopted, but for the upper floors and combination of RC and steel was used to achieve the large cantilevers. The attic floor was entirely steel structure with an aluminium roof that also supports a large array of photovoltaic cells.

© Patrick Bingham-Hall
© Patrick Bingham-Hall

View the complete gallery

About this office
Cite: "Botanica House / Guz Architects" 04 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920276/botanica-guz-architects/> ISSN 0719-8884
© Patrick Bingham-Hall

山水之间,植苑别墅 / Guz Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.