House in el Peumo / Cristián Izquierdo Lehmann

House in el Peumo / Cristián Izquierdo Lehmann

© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe© Roland Halbe+ 12

Architects : Cristián Izquierdo Lehmann
Location : Peumo, O’Higgins, Chile
Collaborators: Angela Koch, Jorge Cárdenas
Construction: Carlos Olivares
Structure: Osvaldo Peñaloza
Area : 163m2
Project Year : 2017
Photographs: Roland Halbe

© Roland Halbe
© Roland Halbe

This house is by a sandy plateau surrounded with pines and cypresses, receiving moderate winds and overlooking the Pacific Ocean afar. The project is conceived as a central cabin that gradually opens to the landscape in 4 symmetric fronts, following a continuous constructive module of 2 feet.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
First Floor Plan
First Floor Plan
© Roland Halbe
© Roland Halbe

The building consists of a squared horizontal basement with a smaller squared room in the middle, from which four rooms come off perpendicularly, defining four rectangular patios in the corners. The central room gathers all the common circulations and hosts the cooking, dining and living areas under a four-pitched ceiling with a central skylight. Its vertical surfaces consist of a sliding window and a wall, of 5 and 7 modules each, placed in a symmetrical rotation along the center of the plan.

© Roland Halbe
© Roland Halbe
Sections
Sections
© Roland Halbe
© Roland Halbe

Each wall hosts a specific use —bookshelves, closets, kitchen or chimney— and an equal door at its corner. Behind them are the bedrooms, opened to the landscape through a large window at the front, and closed to the adjoining patios through walls that encase the sliding windows of the main living room. The patios only relate to the central room. When the windows open, it becomes a large terrace open to the outside along both diagonal axes. When the bedrooms shut their doors, they disappear between the walls becoming cut off the noise and circulations of the rest of the house.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

The structure is made of laminated pine and is left uncovered, making explicit the constant measures and joints that rule the project. The perimeter is protected by a continuous horizontal eave. The roof, made of zinc, consists of 4 series of 3 triangular planes that run from the corners of the central skylight to the corners of the external eave. The form and pitch of each plane result from the 5:7 proportion ruling the central room and the height difference between the center and the borders. The symmetric rotation of this asymmetrical form produces the figure of a whirlwind, thus blurring the difference of the concave center and the horizontal perimeter into an organic totality.

© Roland Halbe
© Roland Halbe

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in el Peumo / Cristián Izquierdo Lehmann" [Casa en el Peumo / Cristián Izquierdo Lehmann] 04 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920254/house-in-el-peumo-cristian-izquierdo-lehmann> ISSN 0719-8884
© Roland Halbe

松木‘旋风’模块住宅 / Cristián Izquierdo Lehmann

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.