All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. Brazil
  5. Jean Dubus
  6. 2016
  7. François Mitterrand High School / Jean Dubus + José Luiz Tabith

François Mitterrand High School / Jean Dubus + José Luiz Tabith

  • 16:00 - 27 June, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
François Mitterrand High School / Jean Dubus + José Luiz Tabith
François Mitterrand High School / Jean Dubus + José Luiz Tabith, © Nelson Kon
© Nelson Kon

© Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon © Nelson Kon + 31

  • Arquitetura de interiores

    JT Arquitetura - José Luiz Tabith Jr. e Jean Dubus (authors); François Genouvrier e Ricardo Takashi Minami (coordinators); Nathally Costa Crisostomo, André Tabith Costa, Joyce Santos Alves, Luciana Kimura, Priscila Chu, Markus Thomas Munoz Kampf, Lucas Rigotto, Camila Tannous, Samuel Robinne, Victor Kuhni, Ana Lúcia Rodrigues, Edvaldo Luiz de Jesus
  • Structure

    Alberto Luppi, ACS Engenharia de Estruturas
  • Landscaping

    Fábio Camargo Paisagismo
  • Lighting

    Alexandre Giovannetti
  • Acoustic

    Lúcia Pirró - Green Consulting Arquitetura e Engenharia Acústica
  • Electrical and Hydraulic

    NV Engenharia
  • Air Conditioner

    JMT Projetos
  • Visual Communication

    Nathally Costa Crisótomo e José Luiz Tabith
  • Pool art panel

    José Luiz Tabith e Lucas Rigotto
  • Construction

    Grupo Attos
  • More Specs Less Specs
© Carlos Matheus Oliveira e Rafael Amador
© Carlos Matheus Oliveira e Rafael Amador

Text description provided by the architects. As well as being selected for an international competition between Brasil and France that had many minimum criteria, including sustainable architecture and adaption to the site. The project also received 2nd place in the institutional building category in the 6th Saint-Gobain Sustainable Habitat Architectural prize. Located in the South lake (lago sul) region of Brasilia, the building stands out for the conception that fully utilizes and distributes the construction throughout the territory, with constructed volumes and absence of volumes, which establishes a permanent dialogue between closed and open spaces.

© Nelson Kon
© Nelson Kon
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Nelson Kon
© Nelson Kon

The facility is spread over a site of almost 15,000 m³, comprising 2 floors. There is a primary hallway with 4 further internal corridors, through which each wing is accessed and the common spaces are concentrated. Connected to each hallway are 4 perpendicular appendices with classrooms, interspaced by 3 courtyards. A separate building houses the refectories, gymnasium and indoor swimming pool. This arrangement creates areas of natural coexistence, where fully integrated pedagogical outdoor activities combine with nature. These square courtyards are areas that allow permanent cross-ventilation between the buildings.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The blocks for teaching allow differing options according to the solar orientation, having glass frames facing the south façade, while the north-facing walls are protected with wooden eaves of 1.5 m and a parasol that is pivoted, enjoying both horizontal and rotational movement, thus allowing additional use as a vertical brise soleil at the rooms at each end of the block. This same parasol protects the west façade of the main building, which faces the street and car park. In these squares, there are raised metallic structures spanning 7.0 m, that support slats of the same sustainable timber, casting shadows across both external and internal environments.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

All the roof protection is provided by natural materials, approximately 5,000 m² of green coverage, reducing the need for internal heating, as well as adding considerable improvement on both thermal and acoustic insulation. The sports block is fitted with solar panels, reducing both the carbon footprint and requirement for imported energy. The indoor environments are treated with cross ventilation and computer-controlled humidifiers, negating the need for air conditioning, somewhat unusual for the region; being a warm, dry climate. The vaporizing elements are strategically located out of reach and close to the openings, to enhance the natural air, humidifying in such a way that no water droplets are formed.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

The technological systems for the building are concentrated at the ends of each block, which when combined with the peripheral structure of the spaces (in both modular and independent functions), allows the flexibility of internal spaces, compartmentalized with multi-layered gypsum wall coverings. On the whole, the project integrates harmoniously to the surrounding environment, respecting the template defined by overturning the urban design of Brasilia. It seamlessly presents a modular rhythm in architectural expression and design methods that allow users to observe the ever-changing external landscape, further enhanced by the green areas and sunlight. Building biophilia enhances motivation, improves the mood and performance of the users, without limiting their learning solely to a traditional classroom experience.

© Nelson Kon
© Nelson Kon

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "François Mitterrand High School / Jean Dubus + José Luiz Tabith" [Liceu Francês François Mitterrand / Jean Dubus + José Luiz Tabith] 27 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919754/francois-mitterrand-high-school-jt-arquitetura-plus-jean-dubus/> ISSN 0719-8884
© Nelson Kon

François Mitterrand 高中,实体建筑与开放庭院的交错 / Jean Dubus + José Luiz Tabith

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.