Kindergarten Würenlingen / Malte Kloes Architekten + Estrada Reichen Architekten

Kindergarten Würenlingen / Malte Kloes Architekten + Estrada Reichen Architekten

© Simon Menges© Lukas Murer© Lukas Murer© Lukas Murer+ 20

Würenlingen, Switzerland
© Simon Menges
© Simon Menges

Text description provided by the architects. The challenge of the competition leading to the project was to design a building that could compactly combine a kindergarten on the ground floor with a public underground car park. This unusual task led to a hybrid building meeting the different requirements of both programs with an unconventional building structure: The floor plan of the kindergarten on the ground floor is based on the minimum width of 18 meters required for an efficient layout of the underground car park. 

© Lukas Murer
© Lukas Murer
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Simon Menges
© Simon Menges

In order to minimize the loads on the ceiling slab of the parking structure, the kindergarten roof above the ground floor was designed as a free-spanning structure. Prestressed concrete beams in conjunction with an extensive concrete slab following the shape of the exterior hip roof distribute the majority of all vertical loads to the exterior facades. At the same time, the concise roof structure creates atmospheric, tentlike spaces on the inside, which are flooded with daylight via generous linear skylights.

© Lukas Murer
© Lukas Murer

The concrete beams in combination with the wooden, non-load-bearing, built-in structures divide the interior into three kindergarten compartments, which are connected via large sliding doors. Circular openings in the concrete beams allow for visual connections between the main spaces and the cozy, skylit mezzanine hide-outs between the beams.

© Simon Menges
© Simon Menges
Axonometric
Axonometric
© Simon Menges
© Simon Menges

The analogy of the "tent house", which emerged during the competition phase and manifested in the design of the interior spaces, also shaped the design of the external appearance of the building: By cladding the formwork panels with wavy elastomer matrices during construction, the outer surface of the exposed concrete façade inherited a delicate, curtain-like relief, deliberately contrasting the monolithic materialization of the building.

© Lukas Murer
© Lukas Murer
Sections
Sections
© Lukas Murer
© Lukas Murer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:5303 Würenlingen, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten Würenlingen / Malte Kloes Architekten + Estrada Reichen Architekten" 17 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/919021/kindergarten-wurenlingen-malte-k-architekten-plus-estrada-reichen-architekten> ISSN 0719-8884
© Lukas Murer

Würenlingen幼儿园 / Malte K Architekten + Estrada ReichenArchitekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.