All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Viraje arquitectura
  6. 2018
  7. V19 Residence / Viraje arquitectura

V19 Residence / Viraje arquitectura

  • 13:00 - 18 August, 2019
  • Curated by Clara Ott
  • Translated by Emma Johansson
V19 Residence / Viraje arquitectura
© Germán Cabo
© Germán Cabo

© Germán Cabo © Germán Cabo © Germán Cabo © Germán Cabo + 17

© Germán Cabo
© Germán Cabo

Text description provided by the architects. The project takes place in the old town of Castellón where housing typologies on very narrow and longitudinal plots are common. A complete demolition of an old family house was carried out in order to realize the new project. One of the customer's concerns was to achieve good and natural illumination on all of the floors of the house and to also meet the needs of the program. The result is a perforated project that is planned on the ground floor, first floor, second floor and rooftop with a plot size of approximately 3.80 x 24 meters.

© Germán Cabo
© Germán Cabo
Lower Floors
Lower Floors
© Germán Cabo
© Germán Cabo

The narrowness of the plot and the number of required floors made us reach a solution in which natural light arrived from the roof above since only one facade adjoined the exterior. The project idea is based on two courtyards and a skylight above the staircase cutting through the three floors of the house and bathing all the spaces with light. Although the main courtyard was decided to be covered with a glass ceiling, it was given an exterior treatment inside the house, in order to enhance the relationship with natural lighting.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

The staircase takes a leading role in the floorplan since, despite its narrowness, its central position makes the most out of the surrounding spaces as areas of use and circulation. It was decided to be coated with micro-perforated steel to create transparencies and get visuals of the entire width of the house. The ground floor is dedicated to access and a garage. On the first floor, the staircase and the backyard provide natural light.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

The first floor is used for day areas, where the living-dining room and the kitchen are connected by the means of a covered patio with a glass floor, creating a space with a climatized exterior appearance. The second floor is destined for the bedrooms. The continuous visualization of the sky inside the house makes the narrow space not seem oppressive. Thanks to the courtyards and skylights we get the correct lighting and ventilation of the house ensuring comfort.

© Germán Cabo
© Germán Cabo
Section
Section
© Germán Cabo
© Germán Cabo

The last concept to be highlighted in the project is the main facade. It is the only facade that faces the public street, resolved by means of a skin-like latticework, paying homage to the ceramic tradition of the province of Castellón. With it we managed to unify all the floors of the house, offering privacy to the interior and protecting the south-facing rooms, participating in the play of light in the house.

© Germán Cabo
© Germán Cabo

View the complete gallery

About this office
Cite: "V19 Residence / Viraje arquitectura" [V19 Vivienda entre medianeras / Viraje arquitectura] 18 Aug 2019. ArchDaily. (Trans. Johansson, Emma) Accessed . <https://www.archdaily.com/918538/v19-residence-viraje-arquitectura/> ISSN 0719-8884
© Germán Cabo

V19 住宅,窄面方格子 / Viraje arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.