All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Steven Holl's Sliced Porosity Block, Through the Lens of Kris Provoost

Steven Holl's Sliced Porosity Block, Through the Lens of Kris Provoost

Steven Holl's Sliced Porosity Block, Through the Lens of Kris Provoost
Steven Holl's Sliced Porosity Block, Through the Lens of Kris Provoost, © Kris Provoost
© Kris Provoost

Architectural photographer Kris Provoost has published his latest series, on the subject of Steven Holl’s Sliced Porosity Block in Chengdu, China. Designed in 2007, and completed five years later, the scheme sought to break the standard typology of Chinese cities, bringing public interaction to new heights. Six years on from the building’s completion, Provoost captured the building immersed in the daily life of Chengdu citizens.

© Kris Provoost © Kris Provoost © Kris Provoost © Kris Provoost + 29

Forming giant public plazas with a mix of various functions, the group of five towers is intended to be seen as more of a public area despite its towering design as already witnessed in the site. Its sun sliced geometry results from required minimum daylight exposures to the surrounding urban fabric prescribed by code and calculated by the precise geometry of sun angles. The large public space framed by the block is formed into three valleys inspired by a poem of Du Fu (713-770). In some of the porous openings, chunks of different buildings are inserted.

Below, we have republished a selection of Provoost’s images, with the full set available in the gallery at the bottom of the article or on his official site here. We have previously brought you images of the project underway, and images from Hufton + Crow shortly after the building’s completion.

© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost

West Kowloon HSR Station Photographed Through the Lens of Kris Provoost

Architect and photographer Kris Provoost recently captured new photos of Aedas and Andrew Bromberg's West Kowloon HSR Station in Hong Kong. Provoost lives and works in Shanghai, and his new series of photographs show how visitors are brought into the heart of Hong Kong as the majestic structure overlooks Victoria Harbor.

View the complete gallery

About this author
Cite: Niall Patrick Walsh. "Steven Holl's Sliced Porosity Block, Through the Lens of Kris Provoost" 04 Jun 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/918371/steven-holls-sliced-porosity-block-through-the-lens-of-kris-provoost/> ISSN 0719-8884
Read comments
© Kris Provoost

摄影作品:斯蒂芬·霍尔事务所“成都来福士” / Kris Provoost

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.