All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Stadiums
  4. France
  5. Marc Mimram
  6. 2018
  7. Simonne-Mathieu Tennis Court at Roland Garros / Marc Mimram

Simonne-Mathieu Tennis Court at Roland Garros / Marc Mimram

  • 17:00 - 28 May, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Simonne-Mathieu Tennis Court at Roland Garros / Marc Mimram
© Erieta Attali
© Erieta Attali

© Erieta Attali © Erieta Attali © Erieta Attali © Erieta Attali + 23

  • Architects

  • Location

    Jardin des Serres d’auteuil, 3 Avenue de la Porte d'Auteuil, 75016 Paris, France
  • Category

  • Lead Architects

    Marc Mimram Architecture & Associés
  • Design Team

    Martin Fougeras Lavergnolle, Francis Jacquiod, Jacques Durst
  • Area

    5300.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Engineering

    Marc Mimram Ingénierie : structure and economy
  • INEX

    Fluid and environment engineering
  • Collaborators

    Vinci : demolition - earthworks - main construction work – architectural trades Viry-Fayat : metal frame - light facades - locksmith / metal work, Sfee : electricity, Foret : plumbing - heating system – air treatment, Richel : greenhouses equipment, Etablissement Jean Lefebre : external works and landscaping
  • AARTILL

    Lighting
  • AAB

    Acoustic
  • VS-A

    Facades
  • More Specs Less Specs
© Erieta Attali
© Erieta Attali

Text description provided by the architects. When the landscape designer Michel Corajoud put forward his plan for improvements to the Roland Garros site for the international tennis tournament, his intention was to open it up, creating a link with the city. This necessitated opening up an extensive public space and the construction of a new court accommodating 5,000 visitors in the adjacent garden where not long before some poorly constructed greenhouses had been added. The garden is notable not for these greenhouses, but rather for its fine botanical hothouses designed in 1898 by Jean-Camille Formigé, and which were naturally never under threat.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

Taking its inspiration from these hothouses made of glass and cast iron so characteristic of the nineteenth century, the new tennis court will be partly below ground level, surrounded by a terraced concrete platform, surmounted by a steel structure, and wrapped around with botanical greenhouses designed to meet the highest technical specifications.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

These new greenhouses form a glass backdrop, a case within which plants from four continents can flourish. They refer to the design of the nearby hothouses and are inspired by, without imitating, architecture in metal that, since the construction of the Crystal Palace in London in 1851, still stands, with its delicate relationship between light and structure, as the perfect model of airiness and economy.

© Erieta Attali
© Erieta Attali
Section
Section
© Erieta Attali
© Erieta Attali

It was necessary to provide double-glazing and much more effective insulation than that of the historical greenhouses. Rather than creating a simple surface of smooth glass the design makes use of fragmented scales of glass, their edges arranged in two different directions. In this way, the skin of the construction changes as the light alters as a result of diffraction, and vibrations are set up by the reflections on the irregular, broken up surfaces. The steel of the glasshouses gives rhythm to the whole, echoing the balanced structure of the terraces that rise up to the gallery running around the top of the building.

Site Plan
Site Plan
© Erieta Attali
© Erieta Attali

The play of light, shadows, and transparency on the structure continues the characteristic effects of nineteenth-century architecture while at the same time integrating contemporary techniques in oxy-fuel cutting and welding. Just as Michel Corajoud wished, a dialogue between gardens and sport, botany and tennis, technical and physical performance has emerged from a shared space. The presence of structures from the past in no way inhibits this confident contemporary architecture—quite the contrary. The different activities intersect in time; the tennis tournament is an integral part of the development of the botanical garden. The Simonne-Mathieu Court is a good illustration if one were needed, of the need for the pleasures of urban life to adapt to an ever-increasing combination of different uses.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Simonne-Mathieu Tennis Court at Roland Garros / Marc Mimram" 28 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917789/simonne-mathieu-tennis-court-roland-garros-marc-mimram/> ISSN 0719-8884
© Erieta Attali

Simonne-Mathieu 网球场,以水晶宫为灵感的温室球场 / Marc Mimram

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.