Sparkletots Preschool By PAP Community Foundation / LAUD Architects

Sparkletots Preschool By PAP Community Foundation / LAUD Architects

© Melvin H J Tan© Melvin H J Tan© Melvin H J Tan© Melvin H J Tan+ 19

  • Architects: LAUD Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  8400
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Melvin H J Tan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BSK Membrane, Cheng Fong Enterprise, Floorspec, Innovar Floor, Seng Tiong Aluminium
  • Civil & Structure Engineer:LSW Consulting Engineers
  • Mechanical & Electrical Engineer:HPX Consulting Engineers
  • Client:PAP Community Foundation
  • Quantity Surveyor:LCH Quantity Surveying
  • Landscape Architect:Salad Dressing
  • Main Contractor:Kian Hiap Construction
  • Country:Singapore
More SpecsLess Specs
© Melvin H J Tan
© Melvin H J Tan

Text description provided by the architects. Sparkletots Preschool is amongst the first mega child care centres to be introduced in Singapore as part of the government’s efforts to increase and enhance education opportunities for pre-schoolers. Home to 1000 children, the development is located in Punggol, a relatively new town characterized largely by young couples just starting their families.

© Melvin H J Tan
© Melvin H J Tan

The elegant circular building form with an overhanging roof canopy conveys an image of shelter and protection. Prominently located along Edgefield Plains, the grand drop-off with the large ETFE (Ethylene tetrafluoroethylene) canopy and double-volume main entrance allows convenient and sheltered drop-off/pick-up points and doubles up as an event plaza for celebrations. 

© Melvin H J Tan
© Melvin H J Tan

The façade is composed of a series of vertical fins integrated with operable ventilation louvres in a light timber colour to emphasize the connection with nature. The alternating solid panels and operable ventilation louvres are cleverly angled such that the louvered windows face away from and minimize western sun exposure. 

© Melvin H J Tan
© Melvin H J Tan

The use of materials and greenery throughout the building exude warmth and a “homely” atmosphere that is both exciting and inviting. Taking hints from the Sparkletots rainbow-coloured logo, the use of colour was deliberately employed as an organizing principle and way-finder to give the children a holistic and immersive experience. The heart of the centre is the central activity area, consisting of the activity rooms adjacent to the multi-purpose Play Arena (Dining Hall/ Library/ Indoor Theatre) on the 1st Storey and the lushly planted 3-Point bridge on the 2nd Storey. 

Plan
Plan
Section AA
Section AA

The various play areas and physical activities promote experiential and sensorial learning and are located across all floors. Each play area is also deliberately designed differently in terms of scale, texture and its relation to the natural environment. A feature continuous ramp connects all the activity spaces across all 3 floors, promoting both visual and physical connections.

© Melvin H J Tan
© Melvin H J Tan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Edgefield Plains, Singapore

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Sparkletots Preschool By PAP Community Foundation / LAUD Architects" 20 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917338/sparkletots-preschool-by-pap-community-foundation-laud-architects> ISSN 0719-8884
© Melvin H J Tan

新加坡学前教育学校 Sparkletots,鳍状立面包围白色圆形空间 / LAUD Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.