All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. The Netherlands
  5. Moke Architecten
  6. 2016
  7. Rietwierde Community School / Moke Architecten

Rietwierde Community School / Moke Architecten

  • 05:00 - 19 May, 2019
  • Curated by Martita Vial
Rietwierde Community School / Moke Architecten
Rietwierde Community School / Moke Architecten, © Thijs Wolzak
© Thijs Wolzak

© Thijs Wolzak © Thijs Wolzak © Thijs Wolzak © Thijs Wolzak + 18

© Thijs Wolzak
© Thijs Wolzak

Text description provided by the architects. On the periphery of a nondescript residential area in Groningen, Gianni Cito designed a large building for two schools, two childcare centres and a playground. From the outset, the end users played an important role in this project, engaging in regular dialogue with the architect during workshops. One of the significant outcomes was the proposal to share out-of-school care facilities, play rooms, gym, kitchen, staff room, science classroom and the playground.

© Thijs Wolzak
© Thijs Wolzak

This resulted in a large, linear building, built entirely from environmentally friendly sustainable wood, which folds itself around the playground like a paperclip. The new community school is one storey high and the entire building is slightly raised above the ground plane. A continuous, shallow flight of steps serves not only as the transition between building and playground, but also as an outdoor space for various classes. A deep canopy above the steps shelters the children from rain and sun.

Plan
Plan
Section
Section

On the outer side of the building is a long corridor which occasionally widens into meeting or play areas and which connects the otherwise introverted building with the surrounding landscape. Each school has its own entrance and all the classrooms can also be accessed from the playground. Simple measures, such as large sliding or revolving doors, allow classrooms to be connected to one another or to the wide corridor. This allows for a wide range of spatial configurations appropriate to the different forms of education, while also enabling the school, childcare centres and playgroup to establish new links with one another.

© Thijs Wolzak
© Thijs Wolzak

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Rietwierde Community School / Moke Architecten" 19 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/917258/rietwierde-community-school-moke-architecten/> ISSN 0719-8884
© Thijs Wolzak

Rietwierde 社区学校 / Moke Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.