All
Projects
Products
Events
Competitions

Haus Gables / MALL

Haus Gables / MALL

© NAARO © NAARO © NAARO © NAARO + 32

Houses  · 
Atlanta, United States
  • Architects: MALL
  • Area Area of this architecture project Area: 204.4 ft2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: NAARO, Timothy Hursley
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bend Goods, Casamania, Coverings Etc., HAY, Hem Design Studio, Kartell, Kooltherm K20 Insulation, Muuto, RPS Distributors, Rabern Nash, Stone Source, VaproMat, VaproShield
  • Architecture and Interior Design

    Jennifer Bonner, Director of MALL
  • Associate Architect

    Olinger Architects
  • Facade Research

    Alex Timmer
  • Landscape Design

    Carley Rickles
  • Structural Engineers

    AKT II (Hanif Kara), Bensonwood, PEC Structural Engineering, and Fire Tower
  • General Contractor

    Principle Builders Group
  • CLT Manufacturer

    KLH USA
  • CLT Installation Specialist

    Terry Ducatt
  • Wood Products Specialist

    7 Seas Group USA
  • Civil Engineer

    Crescent View Engineering
  • Mechanical Systems

    Emily McGlohn
More Specs Less Specs
© NAARO
© NAARO

Text description provided by the architects. The 2,200­square­foot home challenges the domestic interior through materiality, color, and form. Haus Gables is one of only a handful of residences in the country made of cross-laminated timber (CLT), an exceptionally strong wood material produced by gluing together layers of lumber that alternate in direction.

© NAARO
© NAARO

For this single family home adjacent to the Atlanta Beltline, a cluster of six gable roofs are combined to form a single roof. In an attempt to rework spatial paradigms of the past, such as Le Corbusier’s free plan and Aldof Loos’s raumplan, Bonner offers the roof plan as a way to organize architecture. Here, the roof plan establishes rooms, catwalks, and double height spaces in the interior by aligning these spaces to ridges and valleys in the roof above. In this case, the floor plan is a result of the roof.

© NAARO
© NAARO
Plan 02
Plan 02
© NAARO
© NAARO

From a curb­side view, an asymmetrical and unfamiliar form replaces the traditional gable elevation house, as if the usual form were clipped. Strange profiles emerge on all four elevations as the six gable roofs are cut at the perimeter’s massing. Other slight alterations to the ordinary include roof pitches which are much steeper than those found in industry standards. The house, which sits on a 24­foot wide plot, has a width of 18 feet, the same size as a single wide mobile home. The uncharacteristically slim home generates ideas for the applicability of the roof plan to denser urban environments.

© NAARO
© NAARO
© NAARO
© NAARO

All exterior and interior walls, floors, and roof are made of solid CLT panels, a material widely used in construction overseas but is new to the US market. Custom Cut, hoisted into place, and assembled in fourteen days’ time, the CLT in Haus Gables enables a solid house that eschews stick frame construction. Structurally inventive, the panels also promote a monolithic view of the material from the domestic interior. Haus Gables further engages in the conceptual exploration of materiality through a series of faux finishes that clad the exterior and parts of the interior. Bonner reworks the old tradition of faux finishing in the American South, historically stemming from an inability to afford precious materials and the subsequent desire to “fake it,” as well as utilizes a more contemporary technique of “color blocking” currently found in pop culture.

© NAARO
© NAARO
Plan 03
Plan 03
Section B
Section B

On the exterior, two sides of the house are covered in faux bricks made of stucco dash­­ finish of glass beads that produces a glittery effect. Inside, black terrazzo is not poured in place and polished, but applied as a thin tile, while oriented strand board (OSB) is replaced by ceramic tiles in the image of OSB. Marble finishes in the bedroom and adjacent bathroom are made of unlikely materials, including vinyl and cartoonish drawings, rather than the oft-desired, real Italian marble. Areas of grey concrete, yellow vinyl marble, and black terrazzo line some walls much like wainscoting, with several long views through the house allowing for a color block effect. These faux finishes seem to indicate spatial divisions when in reality they do not correspond to the actual boundaries of any room.

© NAARO
© NAARO
© NAARO
© NAARO

The interior is further activated by a range of furnishings from female designers who boldly utilize material, form, and color in their work. With the use of unconventional materials and unusual roof design, Haus Gables is an exploration of new ways that spatial organization, form, and material might function in a home.

© NAARO
© NAARO

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Haus Gables / MALL" 07 May 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/916457/haus-gables-mall/> ISSN 0719-8884
© NAARO

山墙屋顶住宅,美国仅有两座交叉叠层木材住宅之一 / MALL

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.