Tin House / Henning Stummel Architects

Tin House / Henning Stummel Architects

Tin House / Henning Stummel Architects - Windows, Wood, Facade, ChairTin House / Henning Stummel Architects - Windows, Brick, FacadeTin House / Henning Stummel Architects - Windows, Wood, Beam, Bed, BedroomTin House / Henning Stummel Architects - Table, Chair, Wood, BeamTin House / Henning Stummel Architects - More Images+ 12

More SpecsLess Specs
Tin House / Henning Stummel Architects - Windows, Wood, Facade, Chair
© Tim Soar

Text description provided by the architects. Set in a Victorian neighbourhood, this backland site is overlooked on all sides. Our response was to develop a low, inward-looking courtyard house, offering both visual and acoustic privacy. The design is a composition of pavilions. This breaking down into the elements allowed us to respond to an irregular site boundary and to create an ensemble that looks onto a calm pool of water within a tranquil courtyard. 

Tin House / Henning Stummel Architects - Table, Chair, Brick, Beam
© Tim Soar
Sections 2-4
Tin House / Henning Stummel Architects - Image 10 of 17
© Tim Soar

Each pavilion accommodates a room. These spaces have pyramidal roofs with a generous top light over the centre. The roof shape has a low contour and maximizes spatial volume. The top light above brings the spaces to life. The roof-lights can be opened and on warm days the stack effect ensures that fresh cool air is drawn in from above the pool.

Tin House / Henning Stummel Architects - Table, Chair, Wood, Beam
© Tim Soar

For the bedrooms trapezoid, blackout blinds were specially developed. The living room has a fireplace with a wood burning stove. The flue, which has to be higher than adjacent buildings, is a tall brick chimney on a square plan, tapering elegantly. It resembles a campanile overlooking the ensemble.  Secondary spaces such as washrooms, storage, and stairs are concealed within the double walls in between the pavilions. 

Tin House / Henning Stummel Architects - Shelving
© Tim Soar

The pavilions are super-insulated (250mm of PY foam) and relatively airtight. A heat-recovery air system ensures energy efficient ventilation throughout the colder months.  The pavilions are clad in a standing seam metal cladding, a modest utilitarian finish that accentuates the sculptural quality of the design.

Tin House / Henning Stummel Architects - Windows, Brick, Facade
© Tim Soar

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tin House / Henning Stummel Architects" 26 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915838/tin-house-henning-stummel-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.