All
Projects
Products
Events
Competitions

The Green House / architectenbureau cepezed

The Green House / architectenbureau cepezed

© cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee © cepezed | Lucas van der Wee + 24

Greenhouse  · 
Utrecht, The Netherlands
  • Architects Authors of this architecture project architectenbureau cepezed
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Design Team

    Ronald Schleurholts, Jaap Bosch, Ruben Molendijk, Robertus de Bruin, Mathieu de Danschutter
More Specs Less Specs
© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

The circular pavilion The Green House officially opened its doors on Monday 9 April. The Green House offers space for a restaurant with its own urban farm, and a meeting center. The project is an initiative of Strukton, Ballast Nedam, and Albron. The circular architectural design is made by cepezed.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee
Section
Section
© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

In 2014 cepezed was commissioned to make a modern government office from the former Knoopkazerne on the Croeselaan in Utrecht. The Central Government Real Estate Company also requested a solution for the space between the Knoopkazerne and the adjacent head office of Rabobank. Because a definitive destination for this location will be decided in fifteen years, a temporary interpretation was sought that could make the area that would otherwise remain vacant, more lively. cepezed developed a plan in which both the function and the architecture are based on circularity.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

The Green House accommodates a 'circular' restaurant concept plus meeting facilities. In accordance with the principles of circularity, the building (including the foundation of prefab concrete blocks) is completely dismountable. In fifteen years it can be built up elsewhere. The aim was also to implement reusable materials as much as possible. The two-story pavilion is designed as a generic building kit with a removable steel frame made of galvanized profiles. The dimensions are derived from those of the smoke glass facade panels of the former Knoopkazerne; these have been re-used for the second skin and the greenhouse of the pavilion.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

The circularity of the building also lies in the choice of the right floor in the right place. Street clinkers from an old quay in Tiel replace the classic ground floor that has been poured. They are located on a compacted sand bed with underfloor heating. The first floor consists of prefabricated wooden elements. In view of the acoustics in the restaurant, the sub-plating is perforated and the elements are filled with insulation. For the roof, the choice fell on a light steel sheet that was also perforated and filled with insulation. With a glass curtain wall, the plinth of the pavilion is completely transparent. For the closed parts of the façade on the first floor, prefabricated timber frame panels were used. These are 100% recyclable and (H) CFC-free.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee
Exploded Axonometry
Exploded Axonometry
© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

The vertical farming greenhouse of eighty square meters is located on the floor next to the meeting rooms. Here vegetables and herbs are grown for the restaurant kitchen. A vide in the pavilion makes the publicly accessible greenhouse visible from the restaurant below. The large green wall also contributes significantly to the experience of The Green House. The roof of the pavilion is filled with solar panels. The Green House is the first to have an ac-plug-free kitchen in which food is prepared without electricity but with energy-efficient ovens fired with renewable fuels. With urban mining, a large part of the interior has been found and the new furniture that has been used is made from recycled materials.

© cepezed | Lucas van der Wee
© cepezed | Lucas van der Wee

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Utrecht, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Green House / architectenbureau cepezed" 27 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915728/the-green-house-architectenbureau-cepezed/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.