All
Projects
Products
Events
Competitions

Los Cóndores Retreat / Duque Motta & AA

Los Cóndores Retreat / Duque Motta & AA

© Nicolas Saieh © Nicolas Saieh © Nicolas Saieh © Nicolas Saieh + 22

Lo Barnechea, Chile
  • Architects: Duque Motta & AA
  • Area Area of this architecture project Area:  220.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Arauco, Añihue, MK, Renner, Topwood
  • Collaborators: Alejandro Urrutia, Catalina Gutierrez y Miguel Cohen
  • Structural Calcultaion: Alex Popp
  • Lighting: Estudio Par
More Specs Less Specs
© Nicolas Saieh
© Nicolas Saieh

Text description provided by the architects. The commission consisted of the remodelling and the expansion of a small family retreat in Farellones, a mountain village in the Andes Mountains, next to Santiago. The architecture and landscaping of Farellones have strong influences of European mountain architecture and American modernism of the mid-nineteenth century. The building in question is a faithful reflection of this identity, both in material and formal terms, with a stone plinth of local stones that adapts to the topography of the terrain, a wooden upper structure with a large window that opens towards the view, a dominating suspended terrace and a metallic monopitch roof.

© Nicolas Saieh
© Nicolas Saieh
North Elevation
North Elevation
© Nicolas Saieh
© Nicolas Saieh

In spatial terms, the retreat corresponds to a section strategy that is adapting to the slope, based on a stepped distribution of the program in half floors. The roof counters the angle of the slope, opening towards the northern light and the views of the mountain range. The intervention proposes to cherish all these values of the original project, enhancing them, both in the updating of the existing, as well as in the designing of the new surfaces. This is how a new volume coupled with the current one is proposed, connected at all floor levels with the preexisting volume, and maintaining the section strategy based on half floors, which takes advantage of the slope and opens up towards the northern views.

© Nicolas Saieh
© Nicolas Saieh

However, in the new volume, the roof is folded to be partially parallel to the terrain, and the main access is allowed to be constructed on the higher area of the terrain. Regarding the plan, both volumes are arranged aslant, accentuating the idea of opening towards the views, with the design of a new terrace that connects the volumes externally. In material terms we also seek to respect the original planning, the walls of the new volume are covered with local stone, the new terrace and the ceilings with lenga beech wood and the roof rebuilt with corrugated steel plates.

Cortesía de Duque Motta & AA
Cortesía de Duque Motta & AA

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Los Cóndores Retreat / Duque Motta & AA" [Refugio Los Cóndores / Duque Motta & AA] 17 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/915278/los-condores-retreat-duque-motta-and-aa/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.