All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Switzerland
  5. meier + associés architectes
  6. 2017
  7. Seismic school “Les Perraires” / meier + associés architectes

Seismic school “Les Perraires” / meier + associés architectes

  • 05:00 - 28 April, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Seismic school “Les Perraires” / meier + associés architectes
Seismic school “Les Perraires” / meier + associés architectes, Courtesy of meier + associés architectes
Courtesy of meier + associés architectes

Courtesy of meier + associés architectes Courtesy of meier + associés architectes © ©Yves André © ©Yves André + 18

  • Architects

  • Location

    Collombey-Muraz, Canton of Valais, Switzerland
  • Category

  • Lead Architects

    meier + associés architectes (Philippe Meier, Ariane Poncet, Martin Jaques, An-Inès Pepermans)
  • Partner Architect

    Cagna + Wenger
  • Collaborators Architects

    Istabrak Bellara, Daniel Baptista, Teresa Blanco, Sébastien Le Dortz, Arnaud Mottet
  • Area

    2500.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Client

    Municipality of Collombey-Muraz
  • Civil engineer

    Muttoni & Fernadez ingénieurs conseils, Kurmann & Cretton
  • Heating and ventilation engineer

    Tecnoservice
  • Electrical engineer

    Pelco
  • Sanitary engineer

    Tecnoservice
  • Facade engineer

    Arteco
  • Surveyor

    Rey Bellet
  • More Specs Less Specs
Courtesy of meier + associés architectes
Courtesy of meier + associés architectes

Text description provided by the architects. Under the aegis of several designers, the CROCS system (which stands for Centre of Rationalisation and Organisation of School Constructions) has allowed the development of a modular construction principle adapted to school buildings. Among the pioneer buildings constructed under this principle, the Perraires school in Collombey-Muraz is the latest example of a building that has been preserved almost in its original state. The canton of Valais acknowledged this achievement by initiating steps to protect the work. The main features of the CROCS system are a 2.40m basic construction frame, as well as a 60cm dual axis structural space which stands out prominently on the facade (thereby proposing a solution to the problem created by the curtain wall angle) and a punctuated, metallic load-bearing structure.

Courtesy of meier + associés architectes
Courtesy of meier + associés architectes

The extension and transformation project of the Perraires school has chosen to rewrite the CROCS project by selecting elements which define the school’s character, ‘signature’ and richness. The aim is to preserve the school’s original ‘Savoye villa’ character, namely in the form of a piloti that is very slightly detached from the skin of the ground floor, as well as ‘smooth’ floating floors situated above it. In addition, a concept of four ‘identical’ facades is followed, while at the same time slightly differentiating the design of the new part of the school from the existing part, with a materiality that remains in anodised aluminium.

© ©Yves André
© ©Yves André

Within the extension, a new staircase has been positioned in a ‘service’ location, to the north, with a transparency that brings light to this circulation area. The new classrooms, of which there are three on each floor, are positioned so as face the great alpine landscape.

© ©Yves André
© ©Yves André

From a structural point of view, the extension contributes to the stabilisation of the whole building, by the presence of V-shaped concrete elements which take hold of, and characterise this new space, just as the metallic modulation characterised the existing part. Non-load bearing interior structures are clad in aluminium as a reflection of the existing panels.

Ground floor plan
Ground floor plan

With its understanding and reinterpretation of the CROCS system, the project has led to the use of a completely prefabricated envelope (consisting of six to seven different parts) which has saved a lot of assembly time in addition to optimising costs.

Courtesy of meier + associés architectes
Courtesy of meier + associés architectes

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Seismic school “Les Perraires” / meier + associés architectes" 28 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/913531/seismic-school-les-perraires-meier-plus-associes-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.