the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bar
  4. Japan
  5. Schemata Architects
  6. 2018
  7. Kuwabara Shouten / Schemata Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Kuwabara Shouten / Schemata Architects

  • 21:00 - 8 March, 2019
Kuwabara Shouten / Schemata Architects
Kuwabara Shouten / Schemata Architects, © Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
  • Architects

  • Location

    2 Chome-29-2 Nishigotanda, Shinagawa-ku, Tōkyō-to 141-0031, Japan
  • Category

  • Architect in Charge

    Jo Nagasaka
  • Project Team

    Toshihisa Aida, Fumihiko Watanabe
  • Area

    91.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Construction

    Takamoto Works
  • Collaborators

    MOTOMOTO inc, Junji Tanigawa, JTQ Ink
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Text description provided by the architects. There is a house located on the backstreet, a block away from Sakurada-dori and a 5-minute walking distance from Gotanda Station, where a family of thirteen–– consisting of a great-grandmother, two grandfathers, their sons and their respective families––live. The first floor of the house used to be a storage of a liquor store formerly run by the family. This time, we converted the first floor into a "kakuuchi" (customers buy drinks at a liquor store and drink at a standing bar inside the store) style "izakaya" (Japanese-style pub). The family members participated in the entire process from design to construction to build this store.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Kuwahara Shoten owns a building at the corner of this street and Sakurada-dori, where they had been running a liquor store serving the community for a long time. Along with the change of the times, they changed their store style (converted it into a convenience store) and have maintained their liquor business up to today.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

They had been temporarily running a kakuuchi style "storage-turned-izakaya" in this space for a while. But the family decided that they want to create a pleasant work place where the entire family can work happily instead of continuing a conventional kakuuchi based on low prices, and visited us to discuss this matter.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

We actually found the atmosphere of the "storage-turned-izakaya" very refreshing––and decided to brighten up and renew the space by clearing residues from the past and the somewhat gloomy air, while making the best of existing spatial characteristics. We kept the existing steel racks, window frames in the existing storefront, floor, walls, and ceiling as much as possible and scattered new elements here and there that make people think, "It looks different! What's happening here?". As a result, the "storage-turned-izakaya" revived itself while starting to circulate the air around it, and consequently the backstreet lined with parking lots and storages, which had been used as a sort of "backyard" behind this neighborhood for a long time, is beginning to look like a street where something interesting is happening. Customers can use beer bottle crates to sit on or stack a few of them to create a makeshift table at a convenient height according to their drinking styles. This system provides flexibility to meet various needs in this store.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kuwabara Shouten / Schemata Architects" 08 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912875/kuwabara-shouten-schemata-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.