We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

The Store Between the Lines / LIJO RENY architects

The Store Between the Lines / LIJO RENY architects

© Praveen Mohandas© Praveen Mohandas© Praveen Mohandas© Praveen Mohandas+ 31

Thrissur, India
© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

‘Magis’ had etched its way into their clients’ hearts as a popular women’s wear brand in South India for the last 13 years and when it came to hosting their own products, with their flagship store in Thrissur, the owners had wanted the space to reflect the qualities, of their products, that had made them famous. ‘The store between the lines’, as it’s fondly called, was the result of this dream.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas
Plan
Plan
© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

The store takes maximum advantage of the prime location. With its large existing windows to the street side, a certain level of visual translucency is achieved, by strategically orchestrated window display, aiming at giving the passerby a sneak peek into the store prompting them to drop in and explore further. The facade of the store devoid of any major changes from the existing building andis brought together with only a minor intervention by means of painted metal trellis that would connect the various parts of the store front, when the flowering creepers attain its full growth and act as a dynamic frame for the store windows. 

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

Though the store is designed to create spatial drama, it allows an intimate and tactile experience of the products displayed within it. At the center of the room sits a large white display unit, in glossy automotive paint finish, contrasting the rest of the interiors that creates a display zone for exquisite higher end products. This unit while hiding a central column creates a loop in the layout of the store that prompts the customers to walk around it discovering things, in the store, as they go along.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

The several cement finished platforms, that scatter about the internal periphery of the store, rise as a continuation of the cement finished flooring, in varying heights and act as a pedestal for stacking the products, accommodate props during seasonal decorations and become a seating for customers or a table for discussions. This allows changes in the general display configuration from time to time, creating interest in their frequent customers.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

The hanging clothes are accommodated on stainless steel box sections that rise and fall from the platform and the floor in random but controlled continuous loop around the store. The LED strip light, used for the general lighting, is made to look like it’s suspended in midair and reflect the layout of S.S box section in plan and completes the loop.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

An entire rear wall has storage cabinets covered by sliding mirror shutters that help double the space visually. These cabinets are used to stack excess products and can be accessed when a customer demands.The neutral shades of grey dominate the overall colour scheme becoming a backdrop for the several colours, shades and textures the Magis designers bring into their collection each season.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

The window display too can be changed with ease by means of a simple yet versatile system, developed by the architects, fixed onto the ceiling inside the store, above the display windows. This user friendly system helps those at the store change the display according to their need or seasonal demand, quickly and efficiently. The honesty, the simplicity and the functionality of the store, thus reflects the character of the products that Magis is being admired for.

© Praveen Mohandas
© Praveen Mohandas

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mission Quarters, Thrissur, Kerala, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Store Between the Lines / LIJO RENY architects" 27 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912268/the-store-between-the-lines-lijo-reny-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.