All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Elementary & Middle School
  4. France
  5. Pierre Marsan
  6. 2016
  7. Bosdarros Elementary Public School / Pierre Marsan

Bosdarros Elementary Public School / Pierre Marsan

  • 05:00 - 3 March, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Bosdarros Elementary Public School / Pierre Marsan
Bosdarros Elementary Public School / Pierre Marsan, © Franck Brouillet
© Franck Brouillet

© Franck Brouillet © Franck Brouillet © Franck Brouillet © Franck Brouillet + 24

© Franck Brouillet
© Franck Brouillet

Text description provided by the architects. Set in the foothills of the French Pyrenees, the village of Bosdarros extends along a main street, the primary school being the entry point. The project aims, firstly, to redefine the accessibility to the school that is limited by wild parking, cypresses and different entrances, and secondly to reform its usability. Two elements are thus created: a new refectory is set in tangent with the school and a staircase is appended to the back side of the old building, generating a new distribution of open-plan spaces.

© Franck Brouillet
© Franck Brouillet

Facing a church built on a secondary pilgrim way to Santiago de Compostela, the project unfurls a succession of rhythms, planes and oblique directions, which are the result of various features of both the program and the site being added together. The differing lines of axes allow to optimize the ground area, to delimit the playground, to insert a covered courtyard as a link between the school and the refectory and to flap up the new school entrance.

© Franck Brouillet
© Franck Brouillet
© Franck Brouillet
© Franck Brouillet

The refectory layout is composed with a rectangular technical block and a dining room, which can be converted into a multipurpose room. This canteen opens at the playground on one side and the village square on the other side thanks to windowed ribbons equipped with a wooden grid (structure posts and windows frames). The insulating glass combined with ventilation options insure comfortable usage for the people inside.

© Franck Brouillet
© Franck Brouillet

Similarly, overhangs from the zinc roof protect the inner space from any aggressive sunlight; they also “indicate” a path around the building on rainy days and provide to the site an aerial and dynamic outline (which respects the size of the school). Local timber (pine) is used for the structure, the wall facings and the underside of the roof in order to bring architecture towards its environment. It’s also a way to keep the costs and the schedule of the construction work under control and to interconnect the interior and exterior spaces.

© Franck Brouillet
© Franck Brouillet

Behind the school, the staircase adopts the same architectural vocabulary, which heats up the black, grey and white colors of the building. It is accessible via a corridor formerly obstructed by shared washstands. Connected to the covered playground, this hall allows a more coherent and pleasant distribution of space: the former sheltered areas have been transformed into rooms (nap, office and storage) and the new classroom upstairs looks onto the Pyrenees. To enjoy using the building is important, as a school is a place which is for both living in and teaching in. In front of the project, the planned renovation of the square will respect this idea aside from widening the perspective of the building.

© Franck Brouillet
© Franck Brouillet

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bosdarros Elementary Public School / Pierre Marsan" 03 Mar 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/912231/extension-and-refurbishment-of-bosdarros-elementary-public-school-pierre-marsan/> ISSN 0719-8884
© Franck Brouillet

Bosdarros社区公立小学/ Pierre Marsan

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.