All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Messines / Vitor Vilhena Architects

House in Messines / Vitor Vilhena Architects

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 52

Houses  · 
São Bartolomeu de Messines, Portugal
  • Other Participants

    Window to the Future, Plann Engineering, Electroeng, Certiterm, Psicrometro
  • Vídeo

    João Guimarães
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Algarve, in the South of Portugal does not only live by the sea. Proof of this is the village of São Bartolomeu de Messines, municipality of Silves - located in the interior of the Algarve, far from the mass tourism that occupies the whole coast, and privileged by the mountains that surround the whole region.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The history of São Bartolomeu de Messines refers to 1180, originally populated by Arabs, when D. Sancho I conquered Silves.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Ground floor plan
Ground floor plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

It is in this remote village that our project is located. Surrounded by valleys, mountains and two reservoirs, the dam of Funcho and the dam of Arade.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The "House of Messines", is based on an existing building, already in ruins, but with a fantastic orientation East-West, and with a rhythm of openings for light source already very inviting. The fact that there was a built structure was the only reason we were able to emerge such a work in this picturesque place.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Due to the diverse bureaucratic restrictions of implantation, it was mandatory to "overlay" the project to the existing ruin, extending its body in the longitudinal axis towards South.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Privileging the views and natural light, the rhythm of windows were recreated in the East facade, opening completely and leaving a hovering corner when the volume folds to north.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The interior of the house is a large space that prioritizes fluidity and communication in the social area (living room, dining room and kitchen), but closes and limits its access in the private area where the bedrooms are located as well as the service entrance.

As a form of respect for the surroundings and not to obstruct more than necessary, we chose to locate the pool on the rooftop, in a volume which doesn't touch the ground, and is completely suspended in the air. This decision guarantees a total access to the rooftop as a second social area of ​​the house, privileging the magnificent 360º views, even being inside the pool.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Messines / Vitor Vilhena Architects" [Casa em Messines / Vitor Vilhena Architects] 20 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911601/house-in-messines-vitor-vilhena-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.