All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. The Netherlands
  5. Benthem Crouwel Architects
  6. 2018
  7. Goede Doelen Loterijen & Dutch Charity Lotteries Head Offices / Benthem Crouwel Architects

Goede Doelen Loterijen & Dutch Charity Lotteries Head Offices / Benthem Crouwel Architects

  • 22:00 - 16 February, 2019
  • Curated by Martita Vial
Goede Doelen Loterijen & Dutch Charity Lotteries Head Offices / Benthem Crouwel Architects
Goede Doelen Loterijen & Dutch Charity Lotteries Head Offices / Benthem Crouwel Architects, © Jannes Linders
© Jannes Linders

© Jannes Linders © Jannes Linders © Jannes Linders © Jannes Linders + 18

  • Client

    Dutch Charity Lotteries (Goede Doelen Loterijen)
  • Sustainability Advisor

    BenR adviseurs, Sylvia Renes
  • Interior Design

    D/Dock design studio and Yolanda Loudon
  • Installations

    Halmos
  • Engineer

    Van Rossum
  • Contractor

    J.P. van Eesteren
  • More Specs Less Specs
© Jannes Linders
© Jannes Linders

Text description provided by the architects. Benthem Crouwel Architects transformed an empty, neglected office building in Amsterdam South into a high quality, inspiring and sustainable office where all employees of the Goede Doelen Loterijen (Dutch Charity Lotteries) can work together. The building received the BREEAM rating ‘Outstanding’- making it the most sustainable renovated property in the Netherlands.

© Jannes Linders
© Jannes Linders

An office like a home
The 600 employees of the Charity Lotteries had been scattered among different locations for years, and the client wanted to give them a collective home. This home needed to be a highly sustainable building, an important condition for this company that has sustainability as one of its core values. The social ambitions and idealism of the Charity Lotteries are now made visible in their office building – a transparent, accessible building that serves the employees as well as the neighborhood, and is a welcome addition to the nearby business district Amsterdam Zuidas. Besides offices, the building houses a public restaurant, and auditorium and a tv studio.

Section
Section
Section
Section

Together under one roof
The Charity Lotteries employees were involved in the design from the very beginning. Everyone was invited to share their thoughts, and through this unique process of co-creation a building emerged that fits the unique atmosphere and work practice of this organization like a glove. 

It was the employees’ wish to bring the green from the park at their old locations to the new office. To fulfill this wish a roof was created that is green in every possible way. 

© Jannes Linders
© Jannes Linders

Slender, tree-shaped columns – three large ones and three smaller ones – support the roof. In this roof 6.800 leaves made of polished aluminum unfurl, creating a beautiful dappled effect on the walls and floors, reminiscent of an actual walk in the forest. Colors, light intensity and atmosphere change depending on where and when one walks through the building. The new roof acts like a grand gesture towards the surrounding area and is visible not only from the high-rises of the nearby business district but also (on eye level) from the houses in the neighborhood. 

© Jannes Linders
© Jannes Linders

Pioneering in sustainability
By choosing to renovate and expand an existing building instead of designing a new one, and by using the newest and most cutting edge sustainability techniques, the new housing for the Charity Lotteries became not just an energy neutral, but an energy positive building. In the spectacular roof, 949 solar panels provide energy. The roof also collects rainwater that is subsequently used to irrigate the roof gardens, and to supply the sprinkler and flushing systems with water. Materials from the demolished parts of the old building have been reused, and all newly used materials have been tested for sustainability and can be repurposed in the future if necessary. All these measures have rewarded the building with the BREEAM rating ‘Outstanding’, making it the most sustainable renovated building in the Netherlands. The final score was 92,61%, with 85% being the minimal score to receive this rating. 

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Goede Doelen Loterijen & Dutch Charity Lotteries Head Offices / Benthem Crouwel Architects" 16 Feb 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/911575/goede-doelen-loterijen-and-dutch-charity-lotteries-head-offices-benthem-crouwel-architects/> ISSN 0719-8884
© Jannes Linders

荷兰慈善彩票总部/ Benthem Crouwel Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.